ГЕРБ: Подуправителят на НЗОК да е шеф до избирането на нов

Да отпадне шестмесечният срок за избор, предлагат от партията

Новини
14:15 - 11 Юли 2023
1727
ГЕРБ: Подуправителят на НЗОК да е шеф до избирането на нов

Да отпадне шестмесечния срок за избор на нов управител на здравната каса искат от ГЕРБ-СДС. Вместо това хората на Бойко Борисов предлагат подуправителят на НЗОК да бъде шеф до избирането на нов.

Законопроектът е с вносител бившия здравен министър Костадин Ангелов и е публикуван на сайта на парламента днес, когато има извънредно заседание, на което депутатите трябва да изберат нов шеф на здравната каса и да приемат на първо четене бюджета ѝ за 2023-а година.

Според сега действащия закон парламентът трябва да избере нов управител в срок до 6 месеца след свалянето на предишния. Това бе проф. Петко Салчев, който бе освободен предсрочно заради несправяне с длъжността на 13 март тази година. Така срокът за избор на негов наследник изтича след два дни.

Трима бяха кандидатите за управители на НЗОК. Първо кандидатът на "Възраждане" Тодор Хинов се отказа поради лични причини в началото на месеца, а тази сутрин се оттегли и Иванка Динева, издигната от ГЕРБ-СДС. Така остана само един желаещ - Жени Стайкова, издигната от БСП.