ГЕРБ предлага: Нулево ДДС за ваксини срещу COVID-19

Това са поредните промени в Закона тази година

Новини
18:27 - 29 Ноември 2020
858
ГЕРБ предлага: Нулево ДДС за ваксини срещу COVID-19

От 1 януари доставките на ваксини срещу COVID-19 да се облагат с нулева ДДС-ставка, предлагат ГЕРБ. Поредните промени в Закона за данъка върху добавената стойност са внесени в петък от група депутати от управляващата партия.

Преференциалната нулева ДДС-ставка за ваксините срещу коронавируса трябва да важи до края на 2022 г., става ясно от промените. Премиерът Бойко Борисов обяви по-рано, че ваксинацията срещу COVID-19 ще бъде безплатна и доброволна за всички. 

Депутатите от ГЕРБ предлагат да бъде нулев и налогът за медицински изделия за инвитро процедури, свързани с коронавируса, като в текстовете е посочено, че това са комплекти за тестване.

С поредните промени в Закона за ДДС се урежда и режимът с Великобритания, след като от 1 януари изтича гратисният период на Брекзит. Обединеното кралство и Северна Ирландия трябва да бъдат считани за трети за Европейския съюз страни. Предлага се, когато транспортът се извършва до Северна Ирландия, за целите на ДДС доставката да се третира като страна-член на Европейския съюз.

Това са поредните промени в Закона за ДДС тази година. Все още не е преодоляно и ветото, наложено от президента Румен Радев заради промените през този закон в режима на бързите кредити. Въпреки че със закона за бюджета за 2021 г. бе направена корекция върху двойното оскъпяване на главницата при просрочие, остана неяснота около правните измерения на казуса. 

Снимка: Агнес Методиева