ГЕРБ призова президента да се извини за поругаването на паметта на Левски

Вместо обединител на нацията, Румен Радев се превърна в разединител на българския народ, заяви депутатът Тома Биков

Новини
09:34 - 20 Февруари 2020
4018
ГЕРБ призова президента да се извини за поругаването на паметта на Левски

ГЕРБ призова президента Румен Радев да се извини за поругаването на паметта на Левски. Това каза в декларация от името на група народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков във връзка с вчерашното напрежение при паметника на Васил Левски, предаде Агенция „Фокус“.

„Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка. Не искаме извинението на Румен Радев за себе си, а за всички онези, които пазят спомена за националните ни герои и продължават онова, което беше започнато от Левски“, заяви още Биков.

Според него поругаването на паметта на Васил Левски от страна на държавния глава е действие, което няма как да бъде подминато с мълчание и разбиране.

„Вчера Румен Радев премина граница, от която няма връщане назад. Вместо да изпълнява задължение на президент на всички българи, той прие да бъде тартор на партийна агитка. За ПГ на ГЕРБ той ще остане такъв до края на мандата си. Вместо обединител на нацията, Румен Радев се превърна в разединител на българския народ, който паратизира върху най-светите и сакрални реликви на българската национална памет“, заяви още Биков.

Биков отчете, че това е обедно и недопустимо за всички онези, които искат да живеят в чиста и свята Република.

„Заявяваме, че нито една партия, нито една институция, нито един политически деец няма право да приватизира, обсебва и поругава българската национална памет и нейния най-ярък образ в лицето на Васил Левски. Призоваваме всички отговорни политици и парламентарните групи в 44-ото Народно събрание остро да се разграничат от политическите злоупотреби с паметта на Апостола и да осъдят недостойното поведение, на което станахме свидетели вчера“, заяви още народният представител от ПГ на ГЕРБ.

Той отчете, че България не е нито учебна площадка за политически аматьори. „България е Родината на Левски и Родината на всички онези, които я обичат и са готови да работят за общото благо“, заяви още Биков.