ГЕРБ разкри: ББР отчита огромни загуби, а новите шефове взимат луди пари

Новини
12:19 - 01 Декември 2021
4936
ГЕРБ разкри: ББР отчита огромни загуби, а новите шефове взимат луди пари

За огромни загуби на ББР и впечатляващи заплати на директорите в трезора сигнализираха от ГЕРБ на брифинг в партийната централа. 

"Част от компенсациите са в размери, които ме накараха да ахна. Директорите на банката са получавали заплата от 60 хил. лв. Тази сума за банка, която е финансирана с нашите данъци е безумна." С този цитат на Кирил Петков стартира брифинга на ГЕРБ шефът на младежката организация Георг Георгиев.

Българската банка за развитие генерира загуби, а не печалби в последните месеци, посочиха от ГЕРБ и дадоха точни цифри колко са заплатите на директорите на банката.                  

Борда на директорите на ББР е от 4 души. Един от тях е Цанко Арабаджиев, който през август и септември е получил по 17125 лв. месечно, а в допълнение получава по 2000 лв. от фонда за капиталови инвестиции. Той е представител и към инвестиционния фонд "3 морета". От партията попитаха дали е вярно, че Арабаджиев получва от там 13 хил лв. на месец. Ако е така, той получава по 45 хил. лв. общо, сметнаха от партията.

Друг член на банката е Владимир Георгиев. Той е получвал по 15 650 лв. заплата за август и септември, а като част от дружеството на ББР по микрофиннасиране е получил по 1000 лв. през август и 2000 през септевмри.

Живко Тодоров пък е вземал по 20 хил. лв. месечно, а Крум Георгиев по 17 хил. лв., твърдят от партията на бившите управляващи.

Активите на банката не просто не са се увеличили, дори не са останали същите. Има спад от половин милиард - от близо 4 млрд. в края на първото тримесечие, през третото трезорът има 3,5 млрд.

Спад се наблюдава при всички пера на банката. Ликвидността и паричните средства са спаднали с 200 милиона лева. ББР трябва да дава кредити не бизнеса, а общо 55 кредита са дадени от 25 май до днес.  

Къде са парите?, попитаха от ГЕРБ. 

Всичките тези пари трябваше да идат при бизнеса в тези тежки времена, а не се виждат допълнителни средства за бизнеса през ББР. Нито един бизнес не се подкрепя от държавата. Както се казва: "Обещахаме ви промяна, но не ви обещахме, че ще е за добро.", каза Георг Георгиев.

1120000 лв. е за кантората за Георгиев, Тодров и ко, която е свързана със "Сиела Норма", която отговаря за доставката на машините за гласуване. Този модел се пренася и в ББР, където има договор за адвокатски услуги за 6-цифрена сума. ББР подготвя сключването за юридически услуги за 600 000 евро. Дали ще е със същата адвокатска кантора или с Лена Бориславова?, попитаха риторично от ГЕРБ.