ГЕРБ с акценти: Бюджет, отбрана, енергетика

Най-голямата парламентарна група внася в НС пакет от мерки за преодоляване на кризата

Новини
15:40 - 22 Октомври 2022
3284
ГЕРБ с акценти: Бюджет, отбрана, енергетика

Няколко проекта на решения и законопроекти, свързани с бюджета, разходите за отбрана и енергетиката, са подготвили от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, обяви на брифинг в централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Кирил Ананиев обяви предложенията на партията в сферата на бюджета и Плана за възстановяване и устойчивост. Делян Добрев говори за седем мерки, свързани с енергетиката. ГЕРБ имат и план за модернизация на армията, който още в началото на следващата седмица ще бъде внесен в Народното събрание. 

Това са мерки, насочени изцяло към хората, към потребителите и към преодоляване на кризата, обобщи Борисов.

Трябва да гарантираме на хората, че ще овладеем инфлацията и ще покрием дефицита, за да посрещнем зимата, каза още Борисов. По думите му това са темите, по които партиите в парламента трябва да търсят единство.

„Държавата фалира, докато избирахме председател на парламента.

Министерство на финансите представи проектобюджет за 2023 година с бюджетен дефицит от 6,6 от БВП, което означава, че с пет милиарда и триста милиона лева се влошава дефицита от 2022г., освен това предлагат да се тегли нов дълг от 16 милиарда лева, кои финансови инстанции имат доверие на държавата ни след управлението на кабинета Петков”, заяви Кирил Ананиев. Според него всичко това се дължи на  лошото управление на Асен Василев.

„Според мен той е най-слабият министър на финансите през последните няколко десетилетия”, категоричен бе Ананиев.

На мен ми се подиграваха, по народному казах, че има мазнинка в държавата, бяхме оставили 14-15 млрд. в различни сметки - държавни и в бюджета, а сега отиваме на първото заседание с 16 млрд. дълг, че трябва да теглим. За тези две години упражнения българите получиха 16 млрд. нов дълг, 6,7% дефицит и огромни сметки за гориво, ток и хранителни продукти“, допълни Борисов.

„Изборите минаха, но е много вероятно да се зададат нови. Искам да направите конктактна група с президента Радев и служебното правителство“, заяви той.

"Ще гасим пожара с бензин, ако се вкара популистки бюджет. Ние трябва да се погрижим за пенсионерите, увеличението им да е гарантирано, за армията, за да имаме национална сигурност и отбранителни способности, трябва да се погрижим за битовия потребител и за бизнеса. Това са първостепенните задачи, които трябва да се свършат в държавата днес", смята лидерът на ГЕРБ.