ГЕРБ с вариант Б: Готвят ли Даниел Митов за премиер-марионетка?

Новини
15:15 - 25 Март 2021
10707
ГЕРБ с вариант Б: Готвят ли Даниел Митов за премиер-марионетка?

43-годишният бивш външен министър Даниел Митов е подготвян за следващ премиер на ГЕРБ, в случай, че управляващите имат шанс да съставят кабинет след изборите, а Бойко Борисов се откаже от пост №1 в държавата. И хора от най-голямата политическа сила, а и от опозицията вече твърдят, че този вариант "Б"твърдо се разиграва в партията.       

Ясен сигнал за отношението на управляващите към някогашния заместник на Иван Костов в ДСБ е, че той заема  второ място в листата на лидерския 25-и МИР в София, директно след министър-председателя.

Този път опцията Митов-премиер, за която само се подмяташе досега, разкри почти директно шефът на ДБ Христо Иванов, макар и да не представи някогашния тъмносин в добра светлина.

Експравосъдният министър обясни, че за мястото на Борисов се готви човек, който е млад, идва от чужбина, знае много езици. „Ама той знае езици, представяте ли си?!”, натърти Иванов ехидно. И веднага  вметна, че ако това се случи, Борисов щял да управлява въпросният дипломат с дистанционно от Банкя.

Всъщност изборът на ГЕРБ върху младия дипломат не е случаен - освен че е атрактивен, надежден, образован и полиглот, Митов е доста обръгнал в политиката - той бе зам.-председател на ДСБ, външен министър в служебния кабинет на Плевнелиев и във второто правителство на Борисов. Стартиралият от СДС политик е достатъчно известен и опитен в дипломацията - идва от чужбина, където три години бе директор на Евразийската програма на Националния демократичен институт на САЩ, базирана в Талин.

Митов е силен коз - достатъчно обединяваща фигура за десни и леви - не е член на ГЕРБ, но пък е бил в СДС, ДСБ и ДБГ на Меглена Кунева. В момента е безпартиен, но е индивидуален член на Европейската народна партия. Митов е и номинация на България за специален представител на ЕС в Либия, но все още няма решение за по този казус.

Самият екскостовист бе лаконичен в отговор на упоритите твърдения, като заяви, че е редно при спечелени от дадена партия избори, за премиер да бъде избран нейният лидер.  

Още преди няколко месеца, когато се заговори, че е възможен следващ кабинет на ГЕРБ, но с нов министър-председател, се лансира тезата, че това може да е ексминистърът на външните работи Николай Младенов, който бе пратеник на ООН за Близкия изток. Този вариант обаче отпадна, след като Младенов категорично отрече такава възможност, като изтъкна здравословни проблеми.