ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС: Парламентът да заседава извънредно в понеделник и вторник

Депутатите да не провеждат заседание утре (петък), предвижда проектът за решение

Новини
17:29 - 14 Декември 2023
2051
ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС: Парламентът да заседава извънредно в понеделник и вторник

Народното събрание да не провежда пленарно заседание утре, 15 декември, и да заседава извънредно от 12:00 ч. в понеделник и вторник другата седмица, 18 и 19 декември, предвижда проект на решение.

То е внесено днес в деловодството на парламента и подписано от народните представители Кирил Петков („Продължаваме Промяната – Демократична България“), Делян Пеевски (ДПС) и Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС).

Предвижда се дневният ред за понеделник да включва проект на решение за предприемане на действия по изграждането на 7-и и 8-и блок на площадка №2 на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД с технология АР 1000. Предлага се депутатите да разгледат на първо четене изменения в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Трета точка е изслушване на министъра на културата Кръстьо Кръстев,

министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Евгени Симеонов относно това спазен ли е законът при демонтажа на Паметника на Съветската армия в София. Предлага се да бъде изслушан министър-председателят Николай Денков относно позицията на Република България в предстоящи заседания, както и за резултатите от проведените заседания на Европейския съвет.

Точка единствена в предлагания дневен ред за вторник е второ четене на измененията в Конституцията.

Заседанието на парламента днес се провали заради протест в пленарната зала на „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“( ИТН) – с различни мотиви. След проведения председателски съвет се установи, че не може да се възстанови нормалният ред в залата, поради което прекратявам днешното заседание, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков. Следващото заседание ще бъде утре в 9:00 часа, добави той.