ГЕРБ-СДС с ултиматум към БСП, ДПС и ИТН: Имате срок до утре дали ще ни подкрепите

От "Продължаваме промяната" още не са сигурни дали ще подкрепят правителство с мандата на първите

Новини
13:39 - 14 Май 2023
5467
ГЕРБ-СДС с ултиматум към БСП, ДПС и ИТН: Имате срок до утре дали ще ни подкрепите

ГЕРБ-СДС дават срок до утре на останалите партии, за да отговорят дали ще подкрепят правителство с първия мандат. "Г-жа Нинова, г-н Карадайъ и г-н Трифонов до утре трябва да ни отговорят кой вариант да предприеме Мария Габриел", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в партийната централа. Кабинетът трябва да бъде експертен и със срок на действие от 1 година, заяви още експремиерът.

Той разкритикува "Продължаваме промяната" - "Демократична България", че шикалкавят затова дали ще подкрепят кабинет на ГЕРБ. "Съжалявам, но ако ви е важно да направим правителство, ще съберете органите и ще ни кажете. Ние в 3 часа трябва да знаем дали Мария Габриел като отиде да вземе мандата, има ли шанс да се направи правителство. Или вкарваме в катастрофа България", коментира Борисов. 

От ГЕРБ посочиха, че ще предложат експертно правителство за една година, през която да се реши политическата криза и да се нормализира работата на институциите. "Няма да има коалиции, няма да им дадем да ни превързват с БСП, ДПС и Слави Трифонов. Ще търсим отговорността на всички", допълни Бойко Борисов.

"Успяхме ли с всички групи да идентифицираме общи приоритети. Отговорът е "Да". Въпросът е в какъв формат. Приех номинацията, защото познавам работата на европейските институции. Положих всичко с ясна цел и идея по време на срещите ми с останалите парламентарни групи. Приоритетът е България. Поради различията, които имаме, и те ясно бяха откроени и ние оставаме отворени за този диалог, за всички е ясно, че следващата стъпка разговори за съставяне на правителство ще бъде за формат, който изключва думата коалиция. То може да бъде само експертно, с ясни приоритети", обясни Мария Габриел.

БСП ще проведе разговори за съставяне на правителство с ГЕРБ-СДС в понеделник. "Има такъв народ" все още не са получили покана за такива разговори, а "Продължаваме промяната" изчаква решение на колективните органи на партията дали да подкрепи кабинет с първия мандат. Това стана ясно от изказвания на представители на трите формации днес, обобщава СЕГА.

Все още не са ясни часът и мястото на срещата между БСП и ГЕРБ. Лидерът на левицата Корнелия Нинова съобщи, че е получила обаждане от Бойко Борисов. "Обади ми се сутринта, преди да дойда в студиото. Покани ни на среща. Тя вероятно ще понеделник във формат представители на двете формации. Очакваме утре той да каже каква му е идеята за съставяне на правителство", заяви Нинова пред bTV. Тя обясни, че от БСП ще се явят на срещата, на която ги канят.  "Ще отидем на разговорите, на които ни канят и ще видим дали имат намерение за корекция, и ще решим", коментира Нинова.  По думите ѝ може да подкрепят експерти с експертен кабинет, но само след допитване до членовете на партията, които да решат.

Според нея начинът за обявяване на премиер и номинациите, както и програмата, е грешен подход.  "Правилният е всички да се съберем, да извадим 5-6 неща, важни за България, да определим разумни срокове и тогава да търсим хората, които да изпълня тези задачи. Според мен не трябва да са лидери и ярки политици. Не се прави така политика - ето ви премиер и политици и попълвайте", каза Нинова

Все още официална покана за разговори с ГЕРБ-СДС от „Има такъв народ” не са получили, заяви пред Нова тв депутатът от ИТН Станислав Балабанов. Той допълни, че очаква това да стане по официален ред. Народният представител коментира и какви са очакванията на ИТН от подобна среща: „Очакваме реалните приоритети и политики да бъдат поставени най-после на масата, защото първата среща, която проведохме с г-жа Габриел, беше една нормална, диалогична среща в тона на парламентарните разговори между партиите”. Балабанов подчерта, че приоритетите, представени от първите в парламента, са добри, но им били представени по-общо. Очакванията на ИТН са разговори в детайли да бъдат осъществени в най-скоро време.

Народният представител обясни при какви условия „Има такъв народ” ще е категорично в опозиция. „Ако първите две политически сили накрая постигнат съгласие и видим един опасен финансов министър в лицето на Асен Василев, който срина финансовото състояние на държавата, само и само да бъде в един бъдещ кабинет на ГЕРБ”, каза Балабанов.

От "Продължаваме промяната" още не са сигурни дали ще подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. "Към настоящия момент нашият Национален съвет подкрепя позицията, че ние няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и да влезем в управление с тях. В началото на седмицата ще направим отново Национален съвет, за да обсъдим позицията", коментира пред БНТ депутатът от ППДБ Венеция Ангова. По думите ѝ, на този етап задачата им е Изпълнителният съвет да представи наличната информация на Националния съвет и колективните органи ще вземат своите решения.

По отношение на кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, Ангова каза, че профила е на човек, който има експертиза и опит, знае как се случват нещата в Европа, но проблемът е дали ще може да взима решенията независимо и самостоятелно или отново Бойко Борисов ще бъде в сянка.