ГЕРБ се готвят за избори през юл и?

Ако Слави направи кабинет, той ще работи при непрекъснати консултации и съглашателство, прогнозира Андрей Райчев

Новини
12:56 - 13 Април 2021
2749
ГЕРБ се готвят за избори през юли?

„Всички се надяват Слави Трифонов да направи правителство и да приключи като политически проект. Той може лесно да направи правителство, но то ще функционира в контекста на непрекъснати консултации, съглашателство“, прогнозира пред БНР социологът Андрей Райчев. 

Политологът видя индикации, че ГЕРБ се готвят за нови избори. 

„Г-н Борисов каза много леко, че няма да е депутат, а пък Слави Трифонов каза леко, че ще бъде депутат. За мен това е индикация, че през юли ще има избори. Г-жа Нинова не реагира на ситуацията в България, а на ситуацията в БСП. За нея е важно да избегне нови избори, защото може да са пореден провал. БСП е в тежко критично състояние. Има опасност България да остане без левица“. 

Нови избори биха били голям риск и хазарт, заключи Райчев. 

„Партията на Слави Трифонов се стреми към първа политическа сила. Мнозина подценяват ГЕРБ, но това не е правилно“, каза Райчев.

По думите на социолога „Борисов и Радев имат фиксации един към друг“. 

„Никоя партия в новия парламент няма интерес от нови избори, а само от ИТН на Слави Трифонов, защото може би предполагат, че ще имат по-висок резултат. Васил Божков също може да иска вот, защото всички го отписваха, но накрая взе 3,7%.

Ако Слави Трифонов върне мандатът, Румен Радев трябва да го даде на Корнелия Нинова. Ако БСП рискува, ГЕРБ ще ги подкрепи, за да няма служебно правителство.

Двамата генерали отидоха по-далеч в личните си отношения. Партията на Слави Трифонов се стреми към първото място. 20 г. живеем само с центрици на власт, което не е добре.

Ако се направи глупостта за мажоритарна система, отиваме към президентска република, Тодор Живков, Фердинанд и Борис III.

От това най ме е страх. България ще има многобройна група от царедворци, бизнесмени и интелектуалци, които ще си играят с „царя“. От това най-много ме е страх“,коментира още Райчев.