ГЕРБ се обидиха на “Възраждане” и напуснаха пленарната зала

"Колониален режим", "утайката на обществото" и "американски агенти" нажежиха страстите в Народното събрание

Новини
09:58 - 25 Май 2023
4367
ГЕРБ се обидиха на “Възраждане” и напуснаха пленарната зала

Още в първите минути на пленарното заседание на Народното събрание се стигна до скандал и демонстративно напускане на депутати. Групата на ГЕРБ-СДС опразни банките заради декларация на “Възраждане”.

Тя беше направена от Деян Николов, който отправи поредица от обиди към представителите на евроатлантическите партии.

Изказването му беше в обичайната за “Възраждане” риторика - България в последните 30 години била управлявана от колониален режим, на върха ѝ се е настанила утайката на обществото, а политиците били американски агенти. Още в средата на декларацията, групата на ГЕРБ-СДС станаха и излязоха от пленарната зала.

Николов завърши изказването си с думите, че “Възраждане” ще наказват предателите, което беше посрещнато с овации на крака от останалите депутати на партията на Костадин Костадинов.

Председателят на парламента Росен Желязков не направи опит да спре изказването, а просто изчака края му, за да наложи забележка на депутата.

След това възникна ново напрежение сред тях, защото към трибуната се отправи депутатът Манол Пейков от ПП-ДБ, който преди време обиди лидера на “Възраждане” Костадинов с прякор, който предизвика доста подигравки.

Въпреки очакванията обаче Пейков не отговори на провокативните изказване на опонента си, а говори за успеха, който е постигнал писателя Георги Господинов. Той все пак адресира “Възраждане” с думите, че именно делото на Господинов е пример за патриотизъм, а не заяжданията по международни мачове и татуировките на Ботев и Левски.

Междувременно се наложи прекъсване на заседанието, защото в пленарната зала нямаше кворум.