ГЕРБ скочи срещу космическото поскъпване на гражданската отговорност

Новини
16:10 - 31 Януари 2023
1484
ГЕРБ скочи срещу космическото поскъпване на гражданската отговорност

Казусът с промените в Застрахователния кодекс, който разбуни духовете в икономическата парламентарна комисия в понеделник, предизвикал и специална декларация от Мартин Димитров от ДБ в началото на пленарното заседание днес, продължи и в кулоарите на Народното събрание.

Отговорът на декларацията на Димитров, в която акцент бе това, че неприемането на законовите изменения ще спре пътя на страната ни към еврозоната, както и че е фалшива новина, че ще се повишат цените на застрахователната полица за автомобилистите, даде депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на Икономическата комисия Александър Иванов.

"Относно последните изявления, които ни приписват като страна в спора за българската Зелена карта и промените в Кодекса за застраховане, може да отбележим само, че ние сме страна дотолкова, доколкото политическа партия ГЕРБ няма да допусне поскъпване, неимоверно и космическо, на застраховката "Гражданска отговорност". Тя касае пряко 3 милиона български граждани", подчерта народният представител.

Иванов обори и аргумента, изказан от "Демократична България", че неприемането на законовите промени била "единствената пречка" (перефраза на Александър Иванов) за приемането ни в еврозоната. ГЕРБ са предложили законов текст на Министерството на финансите, който целял да се намери баланс - България да влезе в еврозоната и едновременно с това да не поскъпва застраховката.

"Експертите и международната финансова агенция Fitch излезе днес и казва защо България евентуално няма да бъде приета в еврозоната от 2024 година. Зачитам: Високата инфлация е основната пречка пред присъединяването на България", цитира доклада на агенцията Иванов.