Герджиков към Радев: Опасно е да въведем президентска република

Ще внеса проекта си за промени в Конституцията при стабилно парламентарно мнозинство, обясни Румен Радев

Новини
20:20 - 18 Ноември 2021
1447
Герджиков към Радев: Опасно е да въведем президентска република

Проектът на Румен Радев за промяна в Конституцията бе една от основните теми в дебата между двамата кандидат- президенти тази вечер в студиото на БНТ .

Това не е мой проект, а на голям екип от хора и няма плашещи постановки за демокрацията. Напротив, започва от разширяването на гражданските права. В него участваха много експерти, хора от неправителствени организации, част от академичната общност на Софиийския университет, поясни настоящият държавен глава.

"Трябва да обмислим дали въобще е нужна промяна в конституцията. Един проект трябва да съдържа спешни реформи в съдебната система. Плашещо е, че Радев има готов проект, а не желае да го покаже. Покажете го, г-н Радев, за да разберем дали не променяте парламентарната република в президентски режим", даде позицията си по темата Герджиков.

Радев обаче напомни, че проектът на ГЕРБ в 44-ото НС е бил написан за една нощ.

Той обаче не можел да си позволи да внесе проект за промяна в конституцията в неустойчив парламент.

"Въвеждането на президентска република е опасно. Би могло да се помисли за по-големи правомощия на държавния глава, примерно по-трудно да се отхвърля ветото му", каза от своя страна Анастас Герджиков.

Според него основната причина за промени в основния закон трябва да е постигането на върховенство на правото, но то можело да бъде постигнато и през законови промени.

"Искам да видя проекта на г-н Радев, за да го обсъдим, а не да се заяждам. За мен най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в тримата големи в съдебната система", разясни той тезата си.

Проблемите в прокуратурата се персонализират, категоричен бе Герджиков. Не може да се вторачваме само в тримата големи, добави той.