Германци гонят американци от Лайпциг

Протестът им прерасна в безредици

Новини
13:37 - 27 Ноември 2022
3242
Германци гонят американци от Лайпциг

Близо 900 души участваха вчера в антиамериканска демонстрация в източногерманския град Лайпциг, приключила с арести на активисти и сблъсъци с полицията. Това пише днес в. "Билд ам зонтаг", цитиран от ТАСС.

Акцията под лозунга "Ami go home!" ("Американци, вървете си у дома!") се е състояла пред консулството на САЩ и сграда на Федералния административен съд. Протестиращите - основно от десни партии - настоявали за изтегляне на американските войски и ядрени оръжия от територията на Германия. Активистите развявали между другото германски и руски знамена. В началото организаторите са съобщили за 15 000 участници. 

Успоредно с това представители на леви сили са провели в Лайпциг контрадемонстрация, която според неделното издание на "Билд" ускорило приключването на митинга на десницата. Според служители на реда контрапротестът бил "доста по-голям" от демонстрацията на десницата. По данни на полицията по време на контрадемонстрацията имало също седящи стачки и безредици, гърмели са пиратки. 

Наложи се полицията да задържи някои активисти. Образувани са над 10 наказателни дела по обвинения в съпротива и нападения срещу служители от правоохранителните органи, обиди, използване на символи на забранени организации, нанасяне на телесни повреди, принуда и нарушения на закона за масовите прояви, пише вестникът.

Според него става дума за най-мащабната полицейска операция в Лайпциг тази година. За целта били поискани подкрепления от силите на реда в съседни провинции, например Бавария, както и от федералната полиция. На мястото бил изпратен конен отряд, правоохранителите разполагали с високоговорители, водни оръдия и държали в готовност полицейски хеликоптер.