Германия бори липсата на кадри с 4-дневна работна седмица

Въпреки че държавата може да се похвали с най-голямата икономика в Европа, липсата на инвестиции в иновации и цифровизация възпрепятства повишаването на производителността

Новини
15:40 - 27 Януари 2024
6742
Германия бори липсата на кадри с 4-дневна работна седмица

Борбата на Германия да съживи бавната си икономика е напът да направи експериментален обрат, тъй като множество компании тестват предимствата на това техните служители да работят по-малко, пише агенция Bloomberg, цитирана от Investor.

Шестмесечна програма, която започва на 1 февруари, ще предоставя допълнителен почивен ден всяка седмица за стотици служители, като същевременно ще им осигури пълна заплата. Проучването има за цел да разбере дали профсъюзите са прави, че персоналът може не само да бъде по-здрав и по-щастлив, но и по-продуктивен по този начин.

„Абсолютно съм убеден, че инвестициите в „нова работа“ се изплащат, защото повишават благосъстоянието и мотивацията, като впоследствие повишават ефективността“, коментира Сьорен Фрике, съосновател на организатора на събития Solidsense, една от 45-те компании, участващи в пилотния проект. „Четиридневната (работна) седмица, ако работи, също така няма да ни струва нищо в дългосрочен план“, добавя той.

Проектът подчертава по-широка промяна, която се случва на германския пазар на труда, където липсата на квалифицирани работници създава проблеми за компаниите да попълнят своите редици. Недостигът — съчетан с нажежената инфлация — насърчи служителите в различни индустрии да търсят увеличения на заплатите и да запазят гъвкавостта и независимостта, които придобиха по време на пандемията.

Дисбалансът подхранва напрежението между работодатели и служители. Германските машинисти в момента провеждат шестдневна стачка, настоявайки Deutsche Bahn да намали работната седмица на 35 часа от 38 часа без никакво намаляване на заплатите. Строителният синдикат в страната иска увеличение на заплатите с повече от 20% за много от своите 930 000 работници - ход, който някои икономисти предупреждават, може да ускори допълнително инфлацията.