Германия: Хората под 60 с 1 игла на "Астра Зенека" да ползват друга ваксина

Здравните власти дадоха препоръката заради опасения за образуване на тромби

Новини
12:55 - 14 Април 2021
2765
Германия: Хората под 60 с 1 игла на "Астра Зенека" да ползват друга ваксина

Германските здравни власти препоръчаха на хората под 60 години с поставена първа доза от ваксината на компанията AstraZeneca да ползват друга ваксина за втората си доза поради опасения от тромби, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на здравеопазването заяви днес, че препоръчва на хората в тази категория да си поставят втора доза от ваксината на Pfizer/BioNTech, или от тази на Moderna. То обаче уточни, че в отделни случаи по-млади хора, желаещи втора доза от препарата на AstraZeneca , може да бъдат ваксинирани с него, стига да е направена внимателна оценка на медицинския риск при тях. Това важи и за хора под 60 години от високорискови групи, които все още чакат за първа доза.

Съобщения за редки случаи на тромби при хора, които са се ваксинирали с препарата на AstraZeneca, накараха Германия и няколко други страни от 27-членния Европейски съюз да ограничат използването на тази ваксина до по-възрастните групи от населението, за които има по-голям риск да се разболеят тежко при заразяване с новия коронавирус, припомня АП.