Германия измести Япония като третата най-голяма икономика в света

На върха на класацията неизменно са САЩ и Китай

Новини
15:18 - 24 Октомври 2023
3125
Германия измести Япония като третата най-голяма икономика в света

Сериозно разместване на върха в класацията за най-големите икономики. Очаква се Германия да измести Япония и да се превърне в третата по големина икономика в света през 2023 г., подкрепена от отслабването на японската йена спрямо еврото и долара, пише Bloomberg.

Последните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) оценяват номиналния брутен вътрешен продукт на Германия на 4,43 трлн. долара тази година в сравнение с 4,23 трлн. долара за Япония.

Най-голямата икономика е САЩ с 27 трилиона долара, следвана от Китай със 17 трилиона долара.

Прогнозите са публикувани в момент, когато цената на йената се колебае около 160 йени спрямо еврото и е близо до 33-годишното си дъно спрямо долара, което беше и причината за втора валутна интервенция през октомври миналата година. За последно еврото се търгуваше на цена от 160 йени през август 2008 г.

Слабостта на йената до голяма степен се дължи и на фундаментални различия в паричната политика.

Федералният резерв и Европейската централна банка повишиха лихвите си от изключително ниските им нива по време на пандемията, за да се справят с инфлацията, а политиката на  Японската централна банка остана стимулираща, тъй като регулаторът се старае да засили ръста на цените след години на дефлация.

Въпреки че се очаква Федералният резерв и Европейската централна банка да оставят лихвите на текущите им равнища на предстоящите си срещи, прогнозите, че разходите по заемите ще останат по-високи за по-дълго време, вероятно ще запазят натиска върху йената. Срещата на Японската централна банка е следващата седмица, като има спекулации за възможни промени в контрола ѝ върху доходността по облигациите, но се очаква тя да сложи край на отрицателните си лихви едва догодина.

Освен това данните отчитат по-стабилен растеж в Германия в дългосрочен план,

който ще затрудни властите в Япония, докато обсъждат какво да включва последният им икономически пакет.

„Вярно е, че потенциалът за растеж на Япония е намалял и остава слаб“, заяви министърът на икономиката на Япония Ясутоши Нишимура във вторник, попитан за прогнозите на МВФ. „Бихме искали да си върнем позициите, загубени през последните 20 или 30 години. Искаме да постигнем това чрез мерки като предстоящия ни пакет“.

Премиерът Фумио Кишида заяви в понеделник, че пакетът от икономически стимули включва удължаване на енергийните субсидии, мярка, насочена към облекчаване на кризата с разходите за живот, причинена от най-силната инфлация в Япония от десетилетия насам. Той заяви, че ще бъдат

предприети и стъпки, които да осигурят запазване на темпа на нарастване на заплатите, както и облекчаване на данъците под някаква форма.

Данните на МВФ показват още, че германците вероятно се чувстват много по-добре от японците. БВП на глава от населението в Германия се очаква да достигне 52 824 долара в сравнение с 33 950 долара в Япония.