Германия легализира канабиса

Навършилите 18 години ще имат право да притежават до 25 грама трева за развлекателни цели

Новини
13:36 - 16 Август 2023
2582
Германия легализира канабиса

Кабинетът на Германия е готов да одобри план за легализация на канабиса. Планът включва декриминализиране на притежаването на ограничени количества канабис и разрешаване на членство в „клубове на канабиса“, които ще продават веществото за развлекателни цели.

Според предложението, жителите на Германия, които са навършили 18 години, ще имат право да притежават до 25 грама канабис за развлекателни цели и да отглеждат до три растения сами. Те също така могат да се присъединят към „клубове за канабис“ с максимум 500 членове, които могат да отглеждат канабис за лична консумация. Покупката на канабис ще бъде ограничена до 25 грама на ден или 50 грама на месец за лица над 21 години.

Планът на правителството има за цел да ограничи черния пазар,

да предпази потребителите от замърсени продукти и да намали престъпността, свързана с наркотиците. Въпреки това има опасения, че планът може да увеличи тежестта върху съдебната система и да насърчи търсенето на канабис на черния пазар.

Новото законодателство следва да бъде одобрено от парламента.

Подходът на Германия за легализация на канабиса се различава от този на някои други европейски страни, като Нидерландия и Швейцария. В Нидерландия, например, е разрешена продажбата на канабис в така наречените кофишопове, докато в Швейцария се провежда проект за законно доставяне на канабис в аптеките за развлекателни цели.