Германия тръпне в очакване: 200 000 шотландци в Мюнхен и 200 000 чужди полицаи! (СНИМКИ)

Феновете на Бундестима и "гайдарите" откриват Евро 2024 с мач на обединението срещу омразната Англия

Спорт
11:30 - 14 Юни 2024
2734
Германия тръпне в очакване: 200 000 шотландци в Мюнхен и 200 000 чужди полицаи! (СНИМКИ)

Часовникът цъка неумолимо, а времето лети - не е казано напразно. Феновете на футбола нямат търпение да бъде даден първият съдийски сигнал на стартиращото днес Европейско първенство в Германия. Малко по-късно то ще се преплете и с атмосферата и страстите отвъд Океана, където започва поредното издание на Копа Америка, като домакин на надпреварата ще е САЩ.

Ден преди днешният мач на откриването между домакина Германия и Шотландия близо 200 000 привърженици на "гайдарите" окупираха Мюнхен! С билети, без билети, с деца, освободени от техните родители от училище - няма значение, важното е да се подкрепя страната и да се защити честта на отбора с синьо и бяло.

Не всички ще имат щастието да присъстват на живо на стадион "Алианц Арена", където в 22:00 българско време ще прозвучи първият съдийски сигнал на един от най-добрите френски рефери - Клеман Тюрпен.

Разбира се, сигурността също е важна, затова местната полиция затяга мерките с всеки изминал ден. 200 000 полицаи от съседни на Германия държави са мобилизирани и командировани за първенството на Стария континент, за да осигурят спокойствието на обикновените граждани.

С най-голям заряд се очертава Сърбия и Англия, който ще е откриващ за двата тима в група С. Сблъсъкът е в един емблематичен за футбола район в Германия - Гелзенкирхен.

Полицията е получила данни за организирани сблъсъци между хулигани от двете страни, което накара местните власти да обявят, че ще се продава единствено нискоалкохолна бира в района, но това не попречи на балканците да бъдат оригинални и изобретателни.

"Ние прием предимно ракия, която бихме споделили с вас!", гласят някои от съобщенията в социалните мрежи, насочени предимно към островитяните, които не се славят като едни от най-големите пиячи на "огнена вода".

"Какво разбира свинята от кладенчова вода?", биха попитали някои.

От уиски разбират шотландците, които толкова много мразят англичаните, неистово дори!

Днес ще видите много "шотландски полички", известни в единия край на Европа като "килт", който е малко популярен у нас, които ще се дерат с пълно гърло по време на химна на Шотландия, а след това ще запеят и срещу омразната Англия!

Със сигурност ще им пригласят и феновете на Германия, които не таят най-добри чувства към "трите лъва", с които имат отколешна вражда на футболния терен, а и извън него.

Ако някой все още се колебае, че храбрата Шотландия иска да е независима, може да хвърли поглед към Мюнхен - градът, в който само след часове ще бъде открито европейското първенство по футбол.

Както вече споменахме, 200 000 почитатели на "тартан арми" са в Бавария, и вече огласят Мюнхен с пронизващото "Flower of Scotland" - химнът на Шотландия, прославящ епохалната победа на крал Робърт I срещу омразните англичани, предвождани от Едуард II, в битката при Банъкбърн през 1314 година. И всичко това, гарнирано с бири в ръце.

Шотландия вече проведе референдум за независимост през 2014 година - точно преди декада, като официалните резултати показаха, минимална победа за противниците на отделянето от Великобритания. Гласуването обаче беше гарнирано с куп сигнали за нередности, а освен това се чуха множество гласове за фалшифициране на вота.

Години наред в страната се опитват да организира нов референдум, но среща яростни откази както от "Даунинг Стрийт" 10, така и от върховния съд на Великобритания.

Така или иначе, какъвто и да е резултатът в мача на откриването, едно е сигурно - Scotland The Brave, ще наелектризира атмосферата преди, по време и след края на дуела с Бундестима.

Германия, над която отново и рано тази сутрин преваля дъжд, сякаш, за да охлади страстите, се подготвя за първенството. Във всички градове, селца, къщи и блокове, улици и автомобили са окичени със знамена, чиито цветове са черно, червено и жълто.

Навсякъде всичко живо говори за футбол, диша се с най-великата игра.

Почти навсякъде има обособени фен зони, където да се гледа мача на откриването, някъде това е направено и на клубните стадиони на отборите - Дортмунд, Бохум, Берлин, Бремен, Аугсбург, Нюрнберг, като разбира се, е срещу заплащане - входна такса, варираща между 5 и 15 евро, а консумацията отделно се заплаща. Бизнес, няма как!

Затегнете коланите, започва Евро 2024!