Германия удължи живота на трите действащи в страната АЕЦ

Рязкото поскъпване на електроенергията вследствие на руската агресия в Украйна промени плановете

14:07 - 18 Октомври 2022
1378
Германия удължи живота на трите действащи в страната АЕЦ

Последните три работещи атомни електроцентрали в Германия ще останат включени до средата на април следващата година.

Решението на канцлера Олаф Шолц слага край на дебата по темата трябва ли да бъде удължен срокът на действие на атомните електроцентрали Изар 2, Некарвестхайм 2 и Емсланд, които планово трябваше да спрат работа на 31 декември тази година. В писмо, изпратено от Шолц до министрите на икономиката Роберт Хабек, на финансите Кристиан Линднер и на околната среда Щефи Лемке, се казва, че

ще бъде създадена правна основа, която да позволи експлоатацията на трите действащи все още в страната ядрени мощности.

Решението беше предшествано от ожесточен дебат по темата – основно между Зелените и свободните демократи. Най свой партиен конгрес през почивните дни Зелените решиха да дадат съгласието си за удължаване срока на действие на атомните електроцентрали Изар 2 и Некарвестхайм 2 до средата на април 2023 година. Либералите пък настояваха трите работещи атомни електроцентрали да останат включени до 2024 година. Алтернативно те предлагаха да бъдат пуснати отново в експлоатация част от вече спрените ядрени централи.

Паралелно с удължаването на срока на действие на трите въпросни ядрени мощности ще се работи по изготвянето на нов амбициозен закон за повишаването на енергийната ефективност,

става ясно още от писмото на Шолц до министрите от кабинета. Освен това държавата, провинция Северен Рейн-Вестфалия и енергийният концерн RWE трябва да постигнат договореност за отказ от добива на въглища във въпросната провинция до 2030 година, която договореност да залегне в закон. Сделката предвижда удължен работен цикъл на някои въглищни електроцентрали до 2024 година.

Отделно германското правителство ще работи за „създаването на условия за изграждането на нови газови електроцентрали на водород“.