Германия в тревога, "Северен поток-1" излиза от строя

Ако течовете не бъдат отстранени, морската вода ще корозира тръбопроводите

Новини
08:50 - 30 Септември 2022
2467
Германия в тревога, "Северен поток-1" излиза от строя

Германските служби за сигурност се опасяват, че газопроводът "Северен поток-1" ще остане неизползваем завинаги, след като бяха установени големи течове от тръбите на "Северен поток 1" и "Северен поток-2", минаващи по дъното на Балтийско море. Това съобщи германският всекидневник "Тагесшпигел", позовавайки се на правителствени източници, предаде Ройтерс.

Ако течовете в двете тръби на "Северен поток-1" не бъдат отстранени бързо, големи количества солена морска вода ще проникнат в тръбопроводите, и ще причинят корозирането им.

В същото време изданието посочва, че специалисти от германското външно министерство и други федерални министерства, както и канцеларията на федералния канцлер обсъждат последствията от инцидента. Германските власти ще затегнат контрола над германските териториални води, като техни кораби ще наблюдават по-отблизо съответните маршрути на ключови инфраструктурни обекти, пише още изданието. 

Подобно на Европейската комисия, германските служби за сигурност и германската Федерална разузнавателна служба (БНД) твърдят, че причината за инцидентите е саботаж.