Германия въведе безмилостни глоби при неспазване на мерките

Новини
19:25 - 26 Ноември 2021
2631
Германия въведе безмилостни глоби при неспазване на мерките

Германия увеличи размера на глобите, налагани при неспазване на противоепидемичните мерки. По информация на DW, цитирана от БГНЕС, при някои нарушения размерът им скача петкратно.

Същевременно страната засилва и контрола за спазване на мерките.

Насред четвъртата вълна на пандемията от коронавирус Германия завиши значително глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки. Техният размер може да е различен в отделните федерални провинции. Важно е да се отбележи, че ще бъде засилен и контролът за спазване на правилата.

В Кьолн – 50 евро, в Мюнхен – 250 евро

За някои нарушения паричните санкции са вече 5 пъти по-високи, отколкото действащите досега. Така например който не носи маска на местата, където това е задължително, може да бъде глобен със сума от 50 до 500 евро. Докато глобата за това нарушение в Бремен, Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц е 50 евро, то в Бавария глобата е 250 евро, а в Берлин – от 100 до 500 евро. Но има и доста по-солени наказания. Например до 25 000 евро за незаконна експлоатация на развлекателно, спортно или културно съоръжение. Толкова се плаща и при отказ от регистрация по смисъла на Закона за защита от инфекции, ако не са спазени сроковете за това или пък данните са непълни.

Който пътува в градския или обществения транспорт в нарушение на изискването за 3G (ваксиниран, преболедувал или с актуален негативен тест за коронавирус), може да бъде свален от превозното средство и глобен със сума до 2500 евро, а компанията-превозвач – с до 25 000 евро.

Скъпо може да излезе и неспазването на наложена карантина. В Берлин това нарушение се санкционира със суми между 1000 и 5000 евро. В Бремен пък за излизане навън по време на карантина се налага глоба между 400 и 4000 евро.

В Северен Рейн-Вестфалия петкратно се вдига размерът на паричната санкция за фалшифициране на тест за коронавирус – от 1000 на 5000 евро. А неспазването на минимална дистанция от 1,5 м се наказва със 100 евро в Тюрингия и Райнланд-Пфалц и със 150 евро в Хамбург.