Германската преса разнищи Бундестима: Зимен кошмар и огромно унижение!

Това е ново дъно, твърдят медиите

Спорт
16:17 - 02 Декември 2022
2309
Германската преса разнищи Бундестима: Зимен кошмар и огромно унижение!

Германските спортни издания очаквано реагираха бурно на второто поредно отпадане на Бундестима още в групите на световното първенство. Критиките бяха насочени във всички посоки - и към селекционера Ханзи Флик, и към футболистите, и към ръководителите на немския футбол.

Въпросът дали топката е преминала линията при втория гол на Япония срещу Испания почти не беше обсъждан в телевизионните коментари и беше второстепенен за повечето вестници. Вместо това беше дошло времето за въпроси за философията на германския футбол след спечелването на световната купа през 2014 г. или за липсата на такава.

В телевизионното студио след мача с костариканците Бастиан Швайнщайгер заяви, че германските играчи сякаш нямат същото "изгарящо" желание за успех като другите, като изрично даде за пример играчите на Коста Рика, но сякаш намекна за собствените си геройства на Световното през 2014 г. Той добави, че германската футболна асоциация, трябва да обучава и произвежда повече Führungsspieler или "лидерски играчи".

Вестниците в Германия бяха по-малко склонни да проявят дипломатичност. Известното германско издание BILD даде язвителна оценка на представянето на националния отбор, като заглавието на последната му страница беше: "Колко срамно! Oтпаднахме!”.

“Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” също избухна: "Четири години след историческото отпадане в първия кръг германският футбол отново е на дъното".

“Това няма нищо общо с лош късмет или некомпетентност, липса на концентрация или нехайство за успеха", пише "Die Welt". "Едно 7:0, което щеше да гарантира напредък към фазите на елиминациите, щеше да бъде възможно. Това, което остава, е едно срамно излизане от Световното първенство по футбол от група, в която са Япония и Коста Рика. Германският национален отбор за пореден път остана далеч от собствените си стремежи, стигна до сива посредственост."

“Зюддойче Цайтунг” се съгласи: "Не можеше ли, може би не трябваше ли, да излезем за 8:0", попита вестникът. "Този резултат щеше да е достатъчен, а след откриващия ни гол имаше много шансове".

Флик и директорът на националния отбор Оливер Бирхоф бяха основна мишена на критиките, а призивите за ново начало преди Евро 2024 в Германия вероятно ще стават все по-силни през следващите седмици и месеци.

"Die Zeit” пише : "Основният недостатък на Флик беше, че той сякаш не знаеше на кои играчи наистина има доверие. Сменяйки Илкай Гюндоган, той по непонятен начин извади един от най-добрите си и със сигурност най-интелигентния си играч за трети път в рамките на три мача. По този начин треньорът на практика пречи на отбора в процеса на развитие на йерархията и отговорностите."