Германски вирусолог: Ваксината на "АстраЗенека" е ефективна!

Скептичността на хората за имунизацията идва от лошата информационна кампания

Новини
16:11 - 03 Март 2021
3996
Германски вирусолог: Ваксината на "АстраЗенека" е ефективна!

Ваксината на "АстраЗенека" за коронавируса, е ефективна, но германците са малко скептични към нея поради лоша информационна кампания, заяви професор Франк Т. Хуферт, ръководител на Института по микробиология и вирусология в Медицинския институт в Бранденбург пред РИА Новости.

Според института "Робърт Кох" в момента в складовете в Германия има над един милион дози ваксина от англо-шведската компания "АстраЗенека", а в близко бъдеще ще бъдат доставени още 1,7 милиона дози в страната.

Според националния план за ваксинация, приет в Германия, приоритетната група за получаване на ваксината включва хора на възраст над 80 години и служители на домове за възрастни хора, както и интензивни отделения в болниците. След тях са  хора над 70-годишна възраст и пациенти с определени заболявания. Ваксината на "АстраЗенека" се използва в Германия за ваксиниране на хора на възраст под 64 години. Поради това голям брой дози остават непотърсени досега, въпреки общия недостиг на ваксини за коронавирус.

Германското правителство също така посочва, че ваксината на "АстраЗенека" е сертифицирана по общ начин в ЕС,  но е препоръчана от германския регулатор за употреба за определена възрастова група, тя е ефективна и безопасна ваксина, заяви официалния говорител на правителството Щефен Зайберт.