Германските железници купуват завода за вагони в Карлово

Сделката за мфалиралото предприятрие е за около 4 млн. лева,

Новини
13:05 - 29 Май 2019
2244
Германските железници купуват завода за вагони в Карлово

Националният железопътен превозвач на Германия "Дойче бан" е в процедура по закупуване на "Вагоно-ремонтен завод Карлово". Инвеститорът е имал среща с министъра на икономиката Емил Караиванов и с кмета на града Емил Кабаиванов. Процедурата обаче все още не е финализирана.

Германското дружество е спечелило търга за продажбата на фалиралия преди години завод, но сделката все още не е приключила. Според обявата, началната тръжна цена за всички активи на предприятието, сред които сгради, имоти и жп стрелки, е била 4 млн. лв.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов твърди, че германците са сериозни в намеренията си, а компанията дори вече е подала заявление за инвеститор първи клас в Агенцията за инвестиции.

Плановете на "Дойче бан" са да възстанови производството и ремонта на товарни вагони, а след време и ремонта и поддръжката на локомотиви. Няма яснота кога заводът ще заработи отново. Това зависи от финализирането на сделката.

Заводът за ремонт на вагони в Карлово е създаден през 1964 г. като клон на Жeлeзoпътeн зaвoд Coфия нa плoщaдĸaтa нa бившетo лoĸoмoтивнo дeпo в Kapлoвo. Πъpвoнaчaлнo в пpeдпpиятиeтo ce e peмoнтиpaлa жeлeзoпътнa тexниĸa и ca ce пpoизвeждaли peзepвни чacти. Oт 2007 гoдинa в нeгo зaпoчвaт дa ce пpoизвeждaт нoви вaгoни зa пpeвoз нa тoвapи.