Германският кораб с Ковид-19 отказа да напусне Австралия

41 заразени от екипажа и пътниците бяха открити на борда на плавателния съд

Новини
11:49 - 01 Април 2020
1410
Германският кораб с Ковид-19 отказа да напусне Австралия

Германски круизен кораб с 41 заразени пасажери и екипаж на борда, отказа да напусне щата Западна Австралия и с това създаде сериозни главоболия на щатските власти, предаде ДПА. Круизният лайнер "Артания" от миналата седмица е акостирал в пристанището Фримантъл, южно от Пърт.

Днес премиерът на щата Западна Австралия Марк Макгауън изрази силно разочарование, поиска корабът "колкото може по-скоро" да отплава и призова федералното правителство на Австралия да се намеси. "Бих призовал Австралийските сили за гранична охрана да накарат кораба да отплава. Той трябва да се върне в Германия", заяви Макгауън на пресконференция в Пърт, предава БТА. 

"Ако корабът трябва да бъде почистен, добре, почистете го и после продължавайте пътя си. Ако се нуждаят от предпазни средства, дайте им ги. Но махнете този кораб колкото може по-скоро", каза той.

В неделя общо 844 видимо здрави пасажери и членове на екипажа бяха превозени със самолети до Германия от летището в Пърт с помощта на австралийските гранични власти и германското правителство.

Общо 41 пътници и членове на екипажа на "Артания" са настанени в австралийски болници за лечение на COVID-19, някои в критично състояние. Още 16 души - съпрузи, роднини или придружители на болните - от кораба също остават в Австралия.

По график "Артания" трябва да напусне пристанището на Фримантъл в петък, но изглежда екипажът е заявил на граничната охрана, че иска да остане още две седмици и е поискал корабът да бъде цялостно почистен.

Премиерът на щата заяви, че не иска "Артания" "да се превръща в потенциален магнит за други кораби", защото му е било позволено да остане.

Преди това властите казаха пред ДПА, че на кораба няма повече пътници, а само 479 души екипаж.

Днес обаче Макгауън заяви, че на борда все пак има и десетина пътници, за които очевидно е научил едва днес. Някои от тях не се чувстват добре и са слаби, за да пътуват. "Ако искат да останат на борда и после да отплават с кораба, няма проблем от моя страна. Ако слязат на брега под карантина и бъдат превозени към родината си със самолети, това също е възможно решение", добави щатският премиер и призова Канбера да уреди ситуацията "колкото се може по-скоро".

Говорител на австралийското вътрешно министерство, което отговаря за охраната на границите на Австралия, заяви, че 12 пасажери, които в неделя не са били в състояние да летят, ще слязат днес на брега.

"Федералното правителство на Австралия продължава да работи с щатското правителство на Западна Австралия за това "Артания" да напусне австралийските териториални води веднага, щом това е практически възможно и разумно", заяви говорителят пред ДПА.

Главният прокурор на Австралия Крисчън Портър заяви пред "Сикс пи ар", радио от Пърт, че не може да каже със сигурност защо корабът е поискал да остане до средата на април, но вероятно причината е, че някои от хората на борда са в "недобро" състояние. Портър заяви, че Австралия има "хуманитарното задължение" да гарантира, че те са здрави, преди да отплават обратно за Германия.