ГЕРОИТЕ се завърнаха (СНИМКИ)

Семен Новиков и Магомед Рамазанов искат да печелят още медали за България

Спорт
15:20 - 12 Август 2024
2429
ГЕРОИТЕ се завърнаха (СНИМКИ)

Олимпийските ни шампиони - Семен Новиков и Магомед Рамазанов, се прибраха. Двамата триумфираха в борбата, като първият спечели титлата в категория до 87 килограма в Париж, а вторият до 86 кг.

Новиков, който беше първият шампион за България във френската столица, говори за успеха си в Париж и за следващата цел пред него, а именно световната титла.

„Разбира се, сбъднах мечтата си, още не съм разбрал какво стана. Дойдох в България само за този момент, иначе за какво да дойда, да губя или какво? Следващата ми цел е световната титла, трябва да събера комплект, бях европейски шампион, сега и олимпийски, остана само световен. Дай Боже и още една олимпийска титла.

„Още не мога да повярвам, усещам го като откраднат медал. Да нося знамето на Закриването за мен беше чест. Аз обичам златните медали, защото само след финал и победа можеш да развяваш знамето на държавата, която представляваш.

„Много благодаря на всички за подкрепата, усещах я. Радвам се, когато чета приятни думи от тях“, каза Новиков на аерогарата в столицата, където беше посрещнат от стотици фенове.

„Искам да благодаря на много хора, първа на господин Гриша Ганчев и господин Даниел Ганчев, които ми дадоха втори живот в спорта. Искам да благодаря на цялата България за шанса да се боря за нея и да я представлявам. На цялата Българска федерация по борба, лично на президента на федерацията Христо Маринов, на националния отбор, треньорите, докторите, масажистите и спаринг партньорите, защото това е индивидуален спорт, но без спаринг няма как да се подготвиш добре.

Искам да кажа на всички в моя клуб ЦСКА, на всички момчета, които започват да тренират, да не се отказват след всяка трудност или загуба, защото загуби ще има винаги, но важното е никога да не се предавате.

„Още не знам как ще отпразнувам златото, просто искам един ден да спя“, добави Новиков.

Олимпийският шампион от Париж 2024 Магомед Рамазанов завоюва златния медал в свободната борба до 86 кг.

“Благодаря на България за тази възможност да бъда тук. Емоциите бяха страхотни. Усещах отговорност, особено като се качих на тепиха. Много е отговорно да представляваш държавата пред целия свят.

Не съм много изненадан от това, че ме посрещнахте така, защото България много обича борбата и този спорт е на много високо ниво за целия народ. Като цяло съм много благодарен за това посрещане. Много ми е приятно всичко това, което направихте за мен.

Целите са ми да се боря за медали на Европейското и Световното, и след това отново да спечеля на Олимпийските игри през 2028-а. Много благодарен съм на България, че ми даде този шанс да се боря за страната.

Преди това имах много трудни години, в които даже на моменти се чудех дали ще продължа да се боря, но Бог ми даде шанс в лицето на България.

Чувствам се като у дома си, това е моята втора родина и съм й много благодарен. Смятам да помагам на спорта в България и искам да бъда полезен на борбата. Тук има много талантливи хора, може би понякога не им достигат съвети и ще се радвам да им помогна”, заяви Рамазанов.