Героят на Чехия - Патрик Шик, почти се отказал от футбола заради манекенството

Често е сравняван с шведския нападател Златан Ибрахимович, но идол му е Дейвид Бекъм

Спорт
16:41 - 23 Юни 2021
4531
Героят на Чехия - Патрик Шик, почти се отказал от футбола заради манекенството

Звездата на Чехия Патрик Шик вкара един от най-красивите голове до момента на Европейското първенство. Той се разписа с удар от центъра, прехвърляйки вратаря на Шотландия. Освен с футболните си умения, играчът на Байер Леверкузен впечатли нежната половина от човечеството с визията си.

Интересен факт за Шик е, че той едва не се отказва от футбола, за да стане модел, подобно на привлекателната си сестра. Още като тийнейджър той има възможността да се реализира на модния подиум вместо на футболния терен. Шик обаче продължава развитието си във футбола и в момента е сред най-добрите нападатели на Европейското първенство. 

За семейството му професията модел не е чужда. Неговата сестра - Кристина тръгва именно по този път, като обикаля цял свят и участва в различни модни кампании.

Патрик Шик често е сравняван с шведския нападател Златан Ибрахимович, въпреки че като дете големият му идол е Дейвид Бекъм.

Чешкият национал израства в Прага, а от местния Спарта тръгват легендите на чешкия футбол Павел Недвед и Томас Росицки. Въпреки това плакат със снимката на Бекъм краси стаята на Шик като малък. 

След като Кристиано Роналдо се появява на футболната сцена, отново като играч на Манчестър Юнайтед, той се превръща в новия идол на Патрик Шик. 

По ирония на съдбата чешкият голмайстор има вкарани три гола на Евро 2020 и към момента е най-резултатният футболист, наравно с португалската суперзвезда Кристиано Роналдо.

Чехия загуби последния си мач от груповата фаза на шампионата на стария континент с 0:1 срещу Англия, но все пак се класира за елиминационната фаза като един от най-добрите трети тима.  

Още от дете Шик непрестанно опитва да черпи мотивация от своите идоли, а на 11 години е забелязан от скаутите на Спарта Прага. Той обаче пробива в мъжкия футбол далеч от чешката столица. Патрик Шик прави своя дебют за Спарта на 18 години, но след като не успява да се пребори за титулярно място, неизбежното се случва – отдаден е под наем. 

През сезон 2015/16 Патрик Шик се присъедини към Бохемианс 1905, където впечатли с качествата си треньора Роман Пиварник.

„Той се трудеше усърдно, беше много умен и се държеше учтиво. Въпреки това имаше своето мнение и не се притесняваше да го изрази. Завършващият удар беше силата му и върху това се фокусирахме. Казах му, че трябва да пресира по-здраво.

В юношеския футбол нямаше желание да се фокусира върху играта без топка. Спорихме за това и го оставих на пейката. Веднъж ми се наложи да повиша тон в съблекалнята. Запази мълчание и е го прие като обида.

Преосмисли нещата, започва да работи върху играта си без топка и бързо се завърна сред титулярите“, спомня си Пиварник пред MailOnline. 

Докато е част от Бохемианс неведнъж през главата на Шик преминава мисълта да използва визията си и да се занимава с мода вместо със спорт. И не е трудно да си го представим на корицата на някое от топ модните списания. Когато започва да покорява футболните върхове, постепенно мисълта за кариера в модата избледнява. 

26-годишната сестра на Шик – Кристина обаче е модел и то доста успешен. Брюнетката е висока почти 1.8 метра и грабва мъжкото око с перфектната си визия. Тя има успешно завършени модни проекти в Лос Анджелис и Ню Йорк, преди да се завърне в родната Прага. В момента Кристина ръководи свой собствен бутик. 

Иронично Патрик Шик се озова в една от най-известните модни дестинация в целия свят – Италия, но не като модел, ами като футболист. През 2016 година Сампдория брои 3 милиона евро за нападателя, което се оказа доста добра цена спрямо качествата на чеха. Шик вкара 11 гола в 32 мача, но започна като титуляр едва в 14 срещи. Дебютния сезон на Патрик в Серия А бе толкова успешен, че Ювентус задейства откупната клауза в договора му, която е в размер на 25 милиона евро. В последния момент обаче мечтаният трансфер се провали, след като таранът не премина успешно медицинските тестове.

Докторите откриха потенциални сърдечни проблеми, които след по-детайлни тестове бяха отхвърлени като възможност. Два месеца след пропадналата сделка с Ювентус Шик премина под наем в Рома срещу 4 милиона паунда, като в контракта между двата клуба беше заложена задължителна клауза за откупуване в размер на 15 милиона. 

Пред медиите Патрик Шик категорично е споделял, че няма никакви угризения за пропадналия трансфер в Юве:

„Дали се питам как щеше да се развие кариерата ми? Не, вече съм затворил тази страница от живота си“, заявява футболистът пред чешкото издание Lidovky.

„Никога не съм гледал назад към този момент, защото не си струва. Радвам се, че преминах в Рома и не съжалявам, че с Ювентус не се получиха нещата. Още след първите прегледи ми казаха директно, че имам проблеми със сърцето“, допълва той. 

Извън футбол, партньор в живота на Патрик е Хана. Двамата са заедно години наред, преди да вдигнат сватба през 2019 година. Сватбената церемония се състои в замък, декориран с розови цветя. Хана подкрепя своя любим във всяко нещо, като често е на „Олимпико“ и гледа мачовете му. Миналата година на бял свят се появи първото им дете – Виктория. 

Патрик Шик обаче не успя да пробие в италианската столица, въпреки че бе използван и като крило. Успя да вкара 8 попадения в 58 мача и през сезон 2019/20 бе изпратен под наем в РБ Лайпциг, където преоткри себе си като партньор на Тимо Вернер. 10 гола в 28 мача привлякоха вниманието на Байер Леверкузен, който през 2020 изсипа 25 милиона пауна, за да се сдобие с Шик. 

Израстването на централния нападател продължи в Германия, въпреки че все още не можеше да бъде определен като голова машина. Навярно страхотното представяне на Европейското може да му даде нужния тласък, така че да стане истински хищник в наказателното поле на противниците.