Гешев: 90% от хората бяха ограбени чрез приватизацията (видео)

Новини
13:59 - 09 Юни 2020
2459
Гешев: 90% от хората бяха ограбени чрез приватизацията (видео)

В прокуратурата вече е постъпил доклад от ДАНС за 14-те най-големи приватизационни сделки, начело с тази за несъществуващия комбинат "Кремиковци". Те са разпределени на прокурори от върховната прокуратура, които ги анализират и ще преценят какви ще са следващите стъпки. Това съобщи шефът на държавното обвинение Иван Гешев днес пред журналисти, докато лично ръководеше акция в Пещера.

Проверява се дали има данни за престъпления, дали давностните срокове са изтекли, преглеждат се стари дела за същите сделки. Ако до разследвания не се стигне, прокуратурата е готова да подаде сигнали до съответните министерства, които биха могли да искат разваляне на сделките или евентуални неустойки. Давност за тяхната нищожност няма, обясни Гешев.

Това е пореден опит от последните години за "ревизия" на приватизацията. Досега всички са били несупешни. Въпреки това прокуратурата декларира, че ще се опита да направи обективно разследване на най-скандалните приватизационни сделки от средата и края на 90-те години на миналия век. Държавното обвинение по принцип няма правомощие да поиска развалянето на такива сделки. Гешев припомни, че то е било отнето при "друг главен прокурор", без да назовава името му (това се случи с промяна в ГПК по времето на Никола Филчев).

"Това беше направено според мен съзнателно и беше политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано", заяви Гешев.

Преди 4 месеца стана ясно, че ГЕРБ имат намерение да започнат консултации за промяна в конституцията, чрез които да отпадне на давността за наказателно преследване на приватизационните сделки и така да се даде възможност за разследването им. Управляващите обявиха, че принципно подкрепят инициативата на Гешев, но не очакват да има наказани.

Според главния прокурор това ще е изключително трудна задача, тъй като става дума за около 7000 сделки, като в тази цифра не е включена т.нар. общинска приватизация, т.е. реално са двойно или дори тройно по-голям брой. Активирането на държавата две десетилетия по-късно обаче било с цел да се получи някаква справедливост и да се започне на чисто дебата за първоначалното забогатяване.

"Приватизационният процес беше една брутална кражба и грабеж и бяха ограбени над 90% от българското население, спечелиха единици и станаха милионери за една нощ. Идете в който и да е български град и ще чуете една и съща история и тя е как заводът е продаден без и този завод, който е построен с парите, с удръжките от заплатите на хората в града е станал собственост на един човек, после, в 90% от слуаите е нарязан аз скрап или не функционира вече. Тази страница трябва да бъде в някаква степен затворена", обясни Иван Гешев.

Вижте видео: