Гешев е пътник, махат го до дни (обзор)

Главният прокурор търси подкрепа в САЩ, за да остане на поста си, но надали ще успее

Новини
19:36 - 12 Май 2023
9306
Гешев е пътник, махат го до дни (обзор)

Главният прокурор Иван Гешев очевидно прекарва последните си дни на поста. Най-вероятно още следващата седмица той ще бъде отстранен. Такъв е развоя на събитията от последната седмица, а кулминацията дойде днес с безпрецедентното решение на прокуроската колегия във ВСС, която неочаквано поиска гласуване на отстраняването му, след като близо 3 години го крепеше на поста.

След като се оказа без подкрепата на водещите политически партии, включително ГЕРБ и ДПС, в петък сутринта от Гешев се отметнаха и от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, шестима от които поискаха официално отстраняването му от длъжност. Малко по-късно прокурори от Апелативна прокуратура – София направиха същото. Очаква се и други гилдии да го призоват за същото в близките дни.

Членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), днессе обърна срещу него и поиска отстраняването му от длъжност. Предложението е подписано от шестима души, избрани както и прокурорите, така и от парламентарната квота на съвета. Това са Георги Кузманов и Йордан Стоев (квота на прокурорите), Гергана Мутафова и Калина Чапкънова (ГЕРБ), Огнян Дамянов (Обединени патриоти) и Светлана Бошнакова (БСП).

В искането си те настояват Пленумът на ВСС да установи нарушение на Гешев – уронване на престижа на съдебната власт и да предложи на президента освобождаването му от длъжност. Причината е намеса на главния прокурор в разследването на атентат срещу него на 1 май. Според шефа на националното следствие Борислав Сарафов Гешев лично е изпратил на място нензован "израелски експерт", който направил оглед. За подобни действия няма законово основание и главният прокурор не би следвало да се разпорежда по разследване, което лично го засяга. Той е свидетел и пострадал по това дело, пишат шестимата членове на ВСС в мотивите си.

Иван Гешев на заседание на ВСС. Очаква се още в сряда да бъде гласувано отстраняването му

Искането идва само ден след като кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел заяви, че ако се състави правителство, бъдещият правосъден министър ще поиска свалянето на Гешев от поста поради "уронване престижа на съдебната власт" - същия мотив, който сега посочва Прокурорската колегия на ВСС. ДПС приветства идеята и тя се оказа обединяваща всички парламентарни сили в момента (единствено "Възраждане" не взимат отношение по темата).

През последните десетина дни ВСС упорито мълчеше по темата за отстраняването на Гешев. В четвъртък Атанаска Дишева от съдийската колегия поиска казусът да бъде обсъден, но мнозинството отхвърли предложението ѝ. Ден по-късно се появи предложението за отстраняване.

Как реално Гешев ще бъде махнат?

За да бъде свален от поста, са нужни 17 гласа на Пленума на ВСС, в който заседават съвместно съдии и прокурори. Според изтоник на Lupa.bg, тези гласове вече са събрани. Със същото мнозинство (17 гласа) е и избирането. В края на 2019 г. същият състав на ВСС одобри кандидатурата на Гешев. Тогава той имаше силната подкрепа на предшественика си Сотир Цацаров, както и на парламентарната квота в съвета. Президентът Румен Радев отказа да назначи Иван Гешев и се стигна до прегласуване във ВСС, в което същите членове на ВСС отново монолитно подкрепиха кандидатурата му. След втория вот държавният глава няма право да не подпише указ, така че Гешев официално бе назначен на поста.

Следващото заседание на ВСС е в сряда. Следователно още тогава, на 17 май, главния прокурор има вероятност да бъде освободен.

А къде е Гешев?

Всичко това се случва на фона на абсолютно мълчание от страна на Гешев, което е необичайно за него. Главният прокурор замина за САЩ дни след атентата срещу него за срещи с еврейски организации и конгресмени. Според източник на Lupa.bg, той се опитва да запази поста си с помощта на различни лобисти от еврейските организации и средите на Републиканската партия в САЩ. Шансовете обаче те да се намесят в тази ситуация клонят към нула.

Няма информация кога Иван Гешев ще се върне и дали е готов да си подаде оставката. Доскоро той твърдеше, че решен да изкара мандата си до край и заклеймяваше всички, които искат реформи на институцията или освобождаването му от поста, че искат да завладеят прокуратурата с "погром" .