Гешев избяга в Ню Йорк за Гергьовден

След атентата срещу него той замина в Турция, а оттам не е ясно дали се е връщал в България

Новини
10:07 - 07 Май 2023
3921
Гешев избяга в Ню Йорк за Гергьовден

Главният прокурор Иван Гешев се оказа в Ню Йорк. За Гергьовден той пусна като поздрав химна на царска България "Шуми Марица", придружен със снимка, правена пред сградата на българското консулство в Ню Йорк. До Гешев е Владимир Николов - председател на асоциацията на прокурорите и избран за член на Висшия съдебен съвет. Снимката няма дата, но се предполага, че е от сега. Гешев има планирано посещение в САЩ идната седмица и явно вече е там, научи "Сега". Пресаташето на главния прокурор, както и говорителката му Сийка Милева не отговориха на мобилните си телефони.

От прокуратурата няма официална информация за посещението на Гешев в САЩ, макар и преди месеци, когато предстоеше да присъства на прословутата молитвена закуска във Вашингтон, пресцентърът на държавното обвинение напоително съобщаваше преди и по време на визитата му. После се оказа, че Гешев е бил в отпуск за този воаяж.

Не е ясно дали Гешев изобщо се е прибирал в България през последните дни или е заминал за САЩ директно от Турция, където беше на работно посещение веднага след като край пътя, по който преминаваше бронираната му лимузина избухна взрив. В петък вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи в Народното събрание, че главният прокурор не е бил със семейството си в колата по време на взрива, както преди това прокуратурата обяви. След това дори зам.-главният прокурор Борислав Сарафов се отрече от шефа си, обяснявайки, че е бил подведен.

От изслушването на Демерджиев стана ясно още, че бронираната кола, ползвана от Гешев, е по-защитена от автомобила, който ползва президентът Румен Радев. Израелският експерт по контратероризъм, когото прокуратурата непрекъснато цитира във връзка с атентата, е пристигнал в България часове преди взрива, неясно защо. Само фарът на колата е пострадал. Този взрив не е можел да пробие в купето.