Гешев: Кристиян Бойков е ровил за данните на Борисов, Цацаров, Пеевски

Хакерът не е бял и изпълнява ролята на маша в ръцете на Прокопиев, убеден е зам.-главеният прокурор

Крими
08:33 - 23 Юли 2019
7361
Гешев: Кристиян Бойков е ровил за данните на Борисов, Цацаров, Пеевски

"Работим по версията, че фирмата, в която Кристиян Бойков е нает, се занимава с киберрекет. Става въпрос за проникване в системите за сигурност на различни компании, които по-късно да се привлекат за клиенти", обяви сензационно Иван Гешев по повод хакерската атака срещу НАП. И добави, че има връзка между нея и политическите реакции след пробива.

"Това е координирана атака срещу страната. Въпрос на доказване", коментира зам.-главният прокурор. 

Според него се разчита на това, че компютрите, иззети от Бойков, са тежко криптиране и се твърди, че ще трябват десетилетия, за да бъдат декриптирани. "Благодарение на работата на компетентните органи успяхме да отворим един от компютрите за 10 дни. Това, което видяхме, е една милионна от всичко, но тя е чудовищна", каза още Гешев. Има нерегламентиран достъп до 106 бази данни. "Това е обществено мероприятие. Има опит за хакване върху сайтове, свързани с тези бази данни - на търговски организации, на застрахователни дружество. Това не е бяло хакерство", коментира още обвинителят. 

"Търсено е ЕГН-то на премиера Бойко Борисов, на депутата Делян Пеевски, на главния прокурор Сотир Цацаров, на евродепутата Емил Радев. Това е в един файл, с име "Бивол". Търсени са и личните данни в Онкодиспансера в Бургас", разкри още Гешев. 

Според Гешев Бойков е съчетавал киберрекет с политически дейности. "Той е маша за постигането на определени цели. Неслучайно шефът му седеше до него постоянно. Това момче трябва да седне само на тъмно, да обмисли постъпките си и да реши дали ще работи по закона, или ще понесе отговорност за действията си", коментира номинираният за главен прокурор. Зад действията на Бойков според него стои политическа цел, изпълнявана от хора в кръга "Прокопиев".