Гешев: Мафия, олигарси и политици се обединяват срещу прокуратурата

Главният прокурор обеща, че ще си остане на поста и ще гледа как те влизат в затвора

Новини
13:47 - 08 Април 2023
3761
Гешев: Мафия, олигарси и политици се обединяват срещу прокуратурата

Мафия, олигарси и политици се обединяват, за да унищожат прокуратурата, ще остана на поста си и ще дочакам тези хора да влязат в затвора. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод на образуваното досъдебно производство за организирана престъпна група, чиято цел е дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицаи, пише БГНЕС.

Според публикации в медиите подсъдимият за фалита на КТБ Цветан Василев е платил 350 000 долара на американски лобист, за да издейства санкционирането на главния прокурор Иван Гешев по глобалния закон „Магнитски“.

„Обиден съм, защото българският главен прокурор е оценен толкова евтино. Не са останали явно много от парите на вложителите в банка КТБ. Ако трябва извън шегата да кажа, това не ме учудва. Видяхте комуникацията между издирвания от Интерпол румънец - Овидиу Семенеску, подсъдимия Цветан Василев, на осъждания, а сега обвиняем и задържан, Дилиян Георгиев, на криминалния авторитет „Къро“, на журналиста Димитър Стоянов от сайта BIRD, споменаването на Бобокови, на партии и кой ли още не. Това е най-малкото, което явно правят“, заяви главният прокурор.

Той припомни, че прокуратурата със своите активни действия е засегнала интереси за милиарди.

„Мафия, олигарси и политици се обединяват и правят всичко възможно да дискредитират магистрати, за да унищожат институцията прокуратура. Успяха да закрият съда „Антимафия“ (Специализирания наказателен съд – бел.ред.). Като това стана под знамето на „съдебна реформа“. Реформата им е разруха и триумф на мафията, като цената за това плаща народът. Под идеята за реформа се целеше дестабилизация на държавните институции и първа цел беше прокуратурата. Задкулисието, както често политиците наричат мафията, беше спонсор на тази революция, целяща да дискредитира и обезсили прокуратурата. Тези неспиращи атаки преследваха интересите на засегнатите олигарси, но цената праща народа. Обществото е първата жертва на триумфално завръщащата се престъпност. Саморазправата излезе на улицата, трафикантите и измамниците подновиха престъпленията си. Достатъчно е да видим какво се случи на шосетата и магистралите. Това е картината на завладяната от мафията държава. Сега имат други цели“, подчерта Иван Гешев.

Той заяви, че работи и ще продължи да работи и занапред в интерес на хората, защото това е неговата професия. „Водя се от закона и от обществения интерес. Ще остана на поста си и ще дочакам деня, когато след влезли в сила присъди тези хора, заради които българите живеят в мизерия, ще влязат в затвора. Иначе тази трагедия, наречена Преход, ще продължи. Дължим това на децата си“, добави главният прокурор.

Попитан дали има и някакви други причини, например, геополитически, главният прокурор Иван Гешев отговори: „Вероятно има много други нюанси. Ясно е, че зад Цветан Василев стои зловредното руско влияние. Вероятно затова го пазят в Сърбия. Може и парите да са руски. Знаете колко дипломати, извършващи разузнавателна дейност в полза на Руската Федерация, бяха обявени за персона нон грата в България, именно в резултат на нашата работа. Колко обвинени лица има по разследвания за шпионаж. Знаете и за вероятната руска шпионска група, която разкрихме, най-известният случай след така наречената „Кеймбриджка петорка“. Ясно е, че става въпрос и за хибридна дейност на Русия. Засегнахме много интереси. Единственото важно за мен, обаче, е да работя за народа и да защитавам българския национален интерес! Държавата и обществото са ми важни. Силата ми идва и от убедеността, че защитавам правовия ред и демокрацията“, подчерта Обвинител №1.