Гешев скъса оставката си и поиска тази на Сарафов (Обзор)

Политиката трябва да излезе от съдебната власт, заяви главният прокурор, който има намерение да довърши мандата си

Новини
11:42 - 15 Май 2023 (обновена)
3960
Гешев скъса оставката си и поиска тази на Сарафов (Обзор)

Главният прокурор Иван Гешев скъса демонстративно поисканата му оставка, а след това поиска тази на Борислав Сарафов.

"Утре внасям във ВСС доклад за отстраняването на предателя Борислав Боби Сарафов", заяви Иван Гешев.

"Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и за тяхната сигурност, заяви обвинител №1.

"Може да съм допускал грешки и това е нормално... но всичко е било само и единствено в интерес на хората и народа. Това е моята оставка, а това е химикалката", каза главният прокурор и скъса листа с оставката си.

"Не ме е страх... не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които съм смятал за правилни и в интерес на хората", подчерта той.

"Сега е моментът и съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен внимателно да я ръководи в интерес на собствените си може би користни интереси, а сега го прави безобразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности", каза главният прокурор и допълни:

"Преди месеци получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов да стана посланик в Израел или в Турция, а евентуално и да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех на сериозно, но явно тогава е почнала организацията на всичко, което виждаме. Така си мисля".

След като се прибрах от САЩ на летището в София снощи, получих послание, че, ако до 10 часа не си подам оставката, семейство и т.н., някой ще натисне копчето "enter", каза Гешев, който не уточни кого подозира, че стои зад "неподписаната заплаха".

"За мен като главен прокурор е важно, единствено важно, и ще продължа да работя за българските граждани, за хората. Ще довърша мандата си, независимо от всичко това, което описах", обеща Иван Гешев.

"Уведомих господин Сарафов, че трябва да прецени дали моралът му, ако има такъв, би го насочил към това да си подаде оставката предвид предателството към българската прокуратура и към българите…В случай, че не го направи, утре ще внеса искане за отстраняването му от Висшия съдебен съвет", приключи брифинга си Гешев, като не отговори на журналистически въпроси.

Гешев разказа и за свой скорошен разговор: "Получих съобщение от един мой колега прокурор, който ми написа "Здравей, Иван". Ние сме съученици от много време. Не знам дали знаеш, но господин Сарафов е казал на еди кой си и еди кой си казал на еди кой си, а еди кой си на еди кой си и той ми каза, че трябва да прекратя делото "Барселонагейт" до петък. Миналия петък. Не знам дали си запознат, някакъв странен факт просто. Казах: Не съм запознат. Но понеже делото е на специален надзор, уведомих наблюдаващият прокурор във ВКП, тя каза, че е получила от мен подробна справка, от която е ясно, че не може да приключи делото преди септември и прогнозния срок по ред процесуални причини и да си работя по закон".

Главният прокурор вижда в случилото се обединение на политическата мафия и олигархията, които искат да завземат държавата и така да ощетят българските граждани. Заяви, че трябват действия, "за да бъде изметен политическият боклук" и нарече случилото се срещу себе си и прокуратурата блицкриг.

Досега той пазеше мълчание, а през уикенда обвинител №1 се прибра от посещение в САЩ.

Снимки: Агнес Методиева

В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов категорично отрече да е давал указания, "на когото и да било" да вземе главата на главния прокурор Иван Гешев. А по повод твърденията от преди час на обвинител номер 1, че именно "лицето Бойко Методиев Борисов" стоял в дъното на промяната на отношението на прокурорската колегия и изобщо прокуратурата - срещу Гешев. 

"Единственият разговор, който проведох с него, е да му окажа пълна подкрепа след опита за атентат - на него и на семейството му", заяви Борисов в парламента. 

"В нито едно от неговите изказвания не съм се разпознал. Ако беше вярно това, което казвате, трябваше да е прекратил делата още преди 2 години, 1 година...", добави той, като визира казуса с проверките по Барселонагейт. Гешев заяви, че е имало натиск още миналия четвъртък да се прекрати делото, но наблюдаващия обинител е заявил пред главния прокурор, че има технически детайли, които ще забавят процедурата поне до септември тази година. 

Нито с някого съм говорил, нито на прокурор съм се обадил. Освен когато стана атентата да изразя загриженост и молба да се намерят извършителите и съчувствие към семейството му. Защото който заплашва семейство, е боклук.", продължи Борисов.

Той отрече да е предлагал посланически пост на Гешев, както обвинителят  подхвърли.

Лидерът на ГЕРБ се разгневи, че не чул от Гешев нито името на Христовото на Иванов, нито на ген.Атанасов.Само аз съм му виновен, тросна се експремиерът.

"В България, ако не кажеш "Бойко Методиев Борисов", все едно нищо не си казал, иронизира Гешев експремиерът.