ГЕШЕВ: Васил Божков вероятно е арестуван в ОАЕ (ВИДЕО)

Иван Гешев даде брифинг след заловените стотици килограми дрога в Слатина

Общество
21:26 - 31 Януари 2020
23673
ГЕШЕВ: Васил Божков вероятно е арестуван в ОАЕ (ВИДЕО)

"Имаме информация, че преди няколко часа бизнесменът Васил Божков е бил задържан на територията на Обединените арабски емирства." Това съобщи главният прокурор Иван Гешев на брифинг след наркоакцията в столичния квартал "Слатина".

По думите му се очаква още утре да пристигнат официалните документи за ареста. Запитан кога Божков ще бъде екстрадиран у нас, Гешев каза, че това зависи от местното законодателство. Заедно с милиардера са закопчани още двама души, чиято самоличност се уточнява.

"Ще потвърдим със сигурност, когато имаме документ от ОАЕ. Ще направим всичко възможно да приберем поредния български олигарх от чужбина, за да се изправи пред съда. Не съм запознат с правото на ОАЕ. Това зависи от съответната държава, където е задържан. Сръбската държава не изпълнява задълженията си, вече 5-6 г. Това е прецедент. Затова не мога да кажа колко дълго ще продължи екстрадиционното производство", заяви Гешев.

Проверка на Lupa.bg показа, че имаме споразумение с ОАЕ за правна помощ по наказателни дела от 2018 г., подписано от Екатерина Захариева. То включва възможността за екстрадиране на граждани с присъда или повдигнато обвинение.


 
Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения. Той бе обявен за общодържавно издирване преди два дни.

Главният прокурор говори доста за акцията на борсата в „Слатина”, където бе задържан камион с цитрусови плодове. Според информацията му в кашоните с плодове е импрегнирано огромно количество кокаин.

„На още едно място също са налице количества такива с цитрусови плодове. След това този кокаин се извлича по специална технология. Наркотикът е внос от страни извън ЕС. Количествата са стотици килограми. Сигурен съм, че в този камион има милиони в евро”, заяви Гешев.

По думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов наркотикът е почти неоткриваем. „Три са задържаните лица, единият от тях е бивш служител на агенция „Митници””, уточни той. „Има още камиони, които трябва да се проверят. Трябва да се уверим, че цялата стока, която имаме информация, че ще дойде, е налице. Трябва да е с много високо качество”, предположи той.