Гигантска яма в Мексико е на път да погълне къща

Нещо за четене
17:09 - 02 Юни 2021
3960
Гигантска яма в Мексико е на път да погълне къща

В мексиканското село Пуебла се е образувала огромна яма, чийто диаметър е 100 метра, а дълбочината й е около 20 метра. Ямата продължава да расте и става все по-огромна. Селяните са много загрижени от случващото се и търсят помощта на властите.

Всичко започва, когато миналата събота семейство Санчес чува силен трясък, за който решава, че е от гръмотевична буря. Оглеждайки се обаче, членовете на семейството разбират, че не става въпрос за буря, а за нещо друго. Когато поглеждат през прозореца, установяват, че съвсем близо земята се цепи и потъва.

Получената дупка бърза се запълва с вода. Местните власти решават да оградят района, за да защитят съседи и други любопитни хора. Първоначално размерът на ямата е само пет метра в диаметър, но всеки ден размерът й се увеличава. В неделя диаметърът на ямата е 30 метра, в понеделник - около 60 метра, а във вторник - 80 метра.

Всеки ден растящата яма се приближава до къщата на семейство Санчес, които живеят по тези места от 2014 г. насам. Сега те трябва да напуснат къщата. „Останахме на улицата. Нямаме нищо“, разтревожен е Хериберто Санчес.

Експертите все още не могат еднозначно да обяснят случващото се. Основни версии са за геоложки разлом или промени вподпочвените води.