Гигантски гълъб кацна в западен Ню Йорк

Скулптурата в парка „Хай Лайн“ ще бъде новата атракция в метрополиса

Новини
15:43 - 05 Август 2024
2191
Гигантски гълъб кацна в западен Ню Йорк

Плъх, хлебарка или гълъб? Жителите на Голямата ябълка все още не могат да изберат кое от тези три животни е символ на града, но колумбиецът Иван Арготе е решен да промени това.

Артистът, който живее в Париж, проектира 5-метров паметник на гълъб, кацнал в западната част на Ню Йорк, в парка "Хай Лайн", съобщи Си Ен Ен. Той е кръстил творението си "Динозавър (2024)". Алуминиевата скулптура е определена като "хиперреалистична".

„Името динозавър се позовава на мащаба на скулптурата и на предците на гълъбите, които преди милиони години са доминирали земното кълбо, както хората днес“, каза Арготе в изявление пред Си Ен Ен. „Името също служи като препратка към изчезването на динозаврите. Подобно на тях, един ден и нас вече няма да ни има, но може би остатък от човечеството ще продължи да живее като гълъбите — в тъмните кътчета на бъдещите светове. Чувствам, че тази скулптура може да породи необичайно чувство на привличане и страх сред жителите на Ню Йорк", добави той.

Подобно на много нюйоркчани, гълъбите не са местни. Смята се, че са пренесени в града през 17. век от европейски заселници. Смята се, че популацията им в града е по-голяма от човешката - преброени са около девет милиона птици, в сравнение с близо осем милиона души.