Гигантски питони скоростно се множат във Флорида

Досега са изяли всички миещи мечки и опосуми

Новини
10:29 - 23 Март 2023
13225
Гигантски питони скоростно се множат във Флорида

Властите в америкаския щат Флорида признават, че не могат да се справят с много бързо растящата популация на най-големия и най-заплашителния инвазивен вид в Америка - бирманския питон. Това влечуго се размножава с огромна скорост в щата. То расте до пет метра дължина и може да изяде почти всяко животно.

Този вид змия е внесена от Югоизточна Азия първоначално от любители на влечуги, които ги отглеждат като домашни любимци. Практически те нямат влагове в природата. Хранят се с по-малките видове и бързо растат. В резултат бирманските питони са унищожили местните популации от миещи мечки, опосуми, белоопашати елени, лисици и зайци. Същата съдба е на път да последват койоти, пантери и алигаторивъв Флорида.

Проучване установява, че в районите с бирмански питони „броят на наблюденията на миещи мечки е намалял с 99,3%, опосуми с 98,9% и белоопашати елени с 94,1%“. Проучването показва, че питоните трудно се улавят в капан, превземат големи площи от недостъпни местообитания и са много добри в маскирането.

„Изкореняването на популацията в целия ландшафт не е възможно със съществуващите инструменти. Изследователи от геоложката служба на САЩ и партньорски институции проучват потенциални нови методи, които един ден биха могли да отворят пътя към ограничаване разпространението на бирманските питони", се казва в официално съобщение на американската геоложка служба. В него се казва още, че „гигантският питон в момента представлява едно от най-трудните предизвикателства в управлението на инвазивните видове в световен мащаб“.

Във Флорида се провежда ежегодно състезание, на което се присъждат награди на тези, които уловят най-много бирмански питони или най-големите питони.