ГКПП "Илинден-Ексохи" е затворен?

Пунктът се отваря за движение, съобщават от Атина, транспортна фирма твърдят, че това ще стане на 15-и

Новини
08:35 - 07 Септември 2020
1092
ГКПП "Илинден-Ексохи" е затворен?

От днес се възстановява преминаването на тежкотоварни камиони през граничния пункт с Гърция "Илинден-Ексохи", съобщи БНТ по информация от посолството ни в Атина. 

Няма да бъдат необходими PCR тестове, но ще се изисква QR код, получен след регистрация, направена най-късно 24 часа преди пътуването. Решението не засяга туристите. 

Собственикът на транспортна фирма от Гоце Делчев Кръстьо Веселинков обаче категорично отрече пред БНР пунктът да е отворен. "Това беше блъф, използван от нашето Външно министерство за потушаване на напрежението. Тази сутрин прозвъних. Няма такава информация в гранична служба за 7-и септември. Тук е известна датата 15-и септември", подчерта превозвачът. 

„Камиони идват периодично от Румъния, от Полша, наши от Благоевград. Аз имам заснет видеоклип как пристигат товарни автомобили“, разказа Веселинков.

Загубите си той изчислява на около 600 лева на всеки курс. „Около 600 лева опират разходите, които плащаме повече на един курс.“


"Не се връзват цените вече. Обезсмисля се всичко", допълни Кръстьо Веселинков.

За фалирали не ми е известно, но претърпели сериозни загуби има, посочи той в отговор на въпрос дали има затворени бизнеси на превозвачи в района на Гоце Делчев.

„Слава Богу не съм опрял до тези 60/40. Допреди да затворят КПП-то съм си работил нормално, но в тези два месеца, откакто е затворено, спадът ми е около 70% в оборота“, поясни още Веселинков. 

Относно заявката за гражданско неподчинение, която бе направена преди дни от страна на превозвачески фирми, Кръстьо Веселинков уточни, че предстои да се обмисли как точно да се случи.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.