Гласът на юриста: Правителство се избира с 61 гласа, вот на недоверие се гласува със 121

Политика
13:25 - 15 Юли 2021
11435
Гласът на юриста: Правителство се избира с 61 гласа, вот на недоверие се гласува със 121

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" на практика сама може да избере правителство при успешна игра с кворума, обясниха пред Lupa.bg опитни юристи и политически анализатори. Всъщност това позволява и самата Конституция. 

Чл. 81, ал. 1 на основния закон гласи, че Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители. Това означава, че от 240 депутати в залата трябва да присъстват поне 121. В следващата алинея се уточнява, че Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство.

На практика, за да се приемат закони и за да се избере нов Министерски съвет е нужен минимален кворум от 121 депутати и от тях поне 61 трябва да подкрепят предложения състав.

Юристи разясниха пред Lupa.bg, че Конституцията е заложила повечето актове и решения на НС да се гласуват с обикновено мнозинство от 50% + 1 глас от повече от половината присъстващи в залата народни представители.

Тази сутрин ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите. "Има такъв народ" получава 65 депутатски места в следващия парламент, а ГЕРБ - СДС - 63. „БСП за България” ще има 36 народни представители, „Демократична България" – 34, ДПС – 29, а „Изправи се! Мутри вън!" - 13.

Това означава, че ако въпреки публичните си изявления, че няма да подкрепят обявения от лидера на ИТН Слави Трифонов кабинет начело с премиер Николай Василев, партиите в 46-ия парламент се договорят така че в деня на гласуването на ново правителство в залата да има 121-123 депутати, от които 65 са хората на Слави, то тогава чисто теоретически новият кабинет може да е факт с гласовете само на "Има такъв народ".  

Вот на доверие също се гласува с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, т.е. те пак може да са 61 от 121 присъстващи.

Не така обаче стои въпросът с вота на недоверие. Там нещата са по-различни. За оставка на правителството са нужни минимум 121 гласа - т.е. повече от половината от всички народни представители, чийто общ сбор е 240, разясниха юристи пред Lupa.bg.