Гласуването невъзможно: Майки с колички и инвалиди не стигат до урните

Новини
17:33 - 27 Октомври 2019
1777
Гласуването невъзможно: Майки с колички и инвалиди не стигат до урните

Майки с малки деца с колички се оказаха в абсурдно положение като избиратели в деня на вота. Младите жени с деца масово не могат да стигнат до урните на избирателните секции заради липсата на платформи и рампи на входните стълби и асансьори по етажите. Тъй като масово се гласува в училища, входовете им не са снабдени с тези „екстри”, които в други страни са нещо напълно обичайно. 

В социалните мрежи, много жени се оплакаха от дискриминацията, която реално ги лишава от право на глас.  

„Достъпът за майки с колички до избирателните секции е неосигурен. За съжаление, няма да мога да гласувам! Наистина, това добре ли е?", написа възмутена млада женана профила си във Фейсбук, която явно е била принудена да се върне, без да успее да гласува.

Някои майки с бебета все пак успяват да гласуват, подпомогнати от пазачите на входа на школата, наели се да пазят количките, докато с детето на ръце, отиват в тъмната стаичка.

В същата безумна ситуация се оказаха и хора с увреждания, приковани към инвалидните колички. В крайна сметка малцина от трудноподвижните успяват да се придвижат стаите за гласуване. Единствено тези с придружители млади мъже имат по-голям шанс да се доберат до урните, тъй като има кой да ги избута нагоре по стълбите.