Гласувано: Депутатите в "частична карантина" до 12 април

Парламентът работи само по извънредни законопроекти и актове

Новини
11:58 - 26 Март 2020
443
Гласувано: Депутатите в "частична карантина" до 12 април

Парламентът излиза в частична карантина, като се разпуска временно до 12 април. Депутатите ще заседават само по законопроекти и актове, свързани с извънредната ситуация. След бурни дебати, депутатите гласуваха предложението на ГЕРБ. 

Решението бе прието с гласовете на 115 народни избраници, които бяха"за", а против гласуваха 65.

Проектът на решение е подписан от парламентарният председател Цвета Караянчева, зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов, лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, депутатът от „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов и депутатът от НФСБ Борис Ячев.

По време на извънредното положение Народното събрание ще провежда пленарни заседания само по законопроекти и проекти на актове, свързани с обявеното извънредно положение. Парламентарният контрол в този период ще тече само с писмени отговори на въпроси и питания.

За този период извънредните пленарни заседания могат да се свикват при условията и реда на чл. 78 от Конституцията и чл. 46 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Конституцията предвижда възможност Народното събрание да се свиква на заседания от председателя му по негова инициатива, по искане на една пета от народните представители, по искане на перзидента или по искане на Министерски съвет.

Правилникът предвижда при искане по Конституция председателят да насрочи заседание не по-късно от 7 дни след постъпване на искането, независимо от това дали Народното събрание е във ваканция, или не.