Гласуват 22,5 млн. лева за "Колежа"

Величко Родопски прогнозира, че стадионът може да приема мачове още преди края на 2023-та година

Спорт
15:07 - 03 Февруари 2023
2007
Гласуват 22,5 млн. лева за "Колежа"

Заместник-кметът по финанси на Община Пловдив Величко Родопски заяви, че местният общински съвет ще гласува осигуряването на финансов ресурс от 22,5 милиона лева за стадион „Христо Ботев“. Прогнозата на Родопски е, че "Колежа" ще може да приема мачове още преди края на 2023-а година.

Ако общинският съвет приеме предложението на кмета Здравко Димитров за подсигуряване на необходимия финансов ресурс от 22,5 млн. лева, изпълнителят на строителството ще довърши „Колежа“ със свои средства, а парите ще му бъдат изплатени от Община Пловдив в три бюджетни години.

„Ние водихме доста разговори за строежа на стадион „Христо Ботев“. Договорът, който е сключен е за 53 млн. лева за цялостното завършване на „Колежа“. Първият етап е бил на стойност 25 милиона и вторият е бил остатъка от сумата. След като са започнали дейностите, феновете са водили разговор да бъде започнат целия стадион, а не както е бил първоначалният проект за стадион с две трибуни за 25 млн. лева“, заяви за Дарик Родопски.

„След като започва да се струи целият стадион, общински съвет гласува още 12 млн. под формата на кредит от банки, като един милион израходвахме за седалки. Строителят на „Колежа“ даде една количествена сметка, проверена и от нашите инженери, че още 22 млн. ще трябва да се изразходват, за да бъде завършен стадиона, за да може да се използва“, каза още той.

„Тъй като не можем да извадим тези пари, строителят предложи да има разсрочено плащане за три години, но ние не можем да вземем това решение без общинския съвет. Ще изготвим предложение за бюджет и общинският съвет ще каже дали може да гласува“, заяви заместник-кметът по финанси.

„Всяко едно плащане е подписано от надзорна фирма и отговорници. Всяка извършена дейност е актувана, но няма как да платим за нещо, което не е извършено. Сега, когато кметът беше ходил с хора от общината, са установили не качествена работа. Ако изпълнителят не си довърши както трябва стадиона, няма да бъде разплатен, защото в момента имаме задържани 2 милиона лева под формата на гаранция. Ако сумата на договора нарасне, както е нашето предложение, реално гаранцията ще стане 5 милиона и тя няма да се разплати, ако не бъде направен стадиона. Ако общинският съвет реше да каже „да“ на това предложение, може би ще станат нещата. Реално са изхарчени 29 млн., защото 7 са още налични. Това, което е актувано, е платено от нас. Строителят казва, че ако се одобри предложението, до края на година ще е готов стадионът и ще може да приема мачове, а плащането ще бъде на по-късен етап“, завърши Родопски.