Гласят Симеон Дянков за шеф на БНБ

Новини
19:30 - 13 Януари 2022
8237
Гласят Симеон Дянков за шеф на БНБ

Гласят Симеон Дянков за шеф на БНБ, потвърдиха източници на Lupa.bg от правителството. По наша информация това е вторият път, в който Брад Пит с очила получава оферта за поста.

Досегашният гуверньор Димитър Радев е в сериозно "просрочие" за мандата си и трябва скоростно да бъде сменен, като гласуването предстои в Народното събрание. Въпреки че е фаворит, от ПП смятали за по-удачно да поканят силно стиснатия в бюджетно измерение бивш финансов министър.

Първото предложение към Дянков дошло през лятото именно от тандема Кирил Петков-Асен Василев. Тогава обаче той отказал, като се мотивирал, че заплатата му в Института за международна икономика "Питърсън" в САЩ му е достатъчна.

Сега обаче е бил офертиран да получи и поста в БНБ, и разликата във финансово измерение от загубените от него за следващите години пари като месечни възнаграждения.

От 7 септември миналата година Дянков няма публикуван нито един анализ в страницата на "Питърсън". През последните лета, откакто не е в активната политика, той смени общо 8 работни места, сред които Харвард, университет в Москва, Световната банка за развитие и Лондонското училище за икономика.

Името на Дянков е изненада за кулоарите на парламента, където обсъжданите варианти за гуверньор на БНБ до сега бяха три - с номинация на Валентин Михов, на досегашния управител Димитър Радев и евентуално на Любомир Каримански от ИТН. Каримански обаче оглави бюджетната комисия и евентуално може да получи пост в КФН.

Според "Труд", евентуална кандидатура на Дянков от мнозинството на “Промяната” ще е сигурен знак за разминаване на Кирил Петков и Асен Василев с Румен Радев, който одобрявал работата на Димитър Радев в БНБ.

Депутати с многогодишен опит припомниха задочните спорове, които Дянков водеше с Европейската централна банка като министър на финансите.

И запитаха какъв би бил резултатът от преговорите с ЕЦБ за еврото, например.

Процедурата за поста все още не е стартирала в Народното събрание, но предвид факта, че мандатът на Димитър Радев изтече още миналото лято, трябва да започне скоро. След избора, управителят на БНБ трябва да положи клетва пред парламента.