Глътка въздух: Няма да затварят театри и кина

Новини
08:45 - 30 Октомври 2020
1628
Глътка въздух: Няма да затварят театри и кина

На този етап няма да се затварят театри и кина заради пандемията от коронавирус. Това съобщи министърът на културата Боил Банов.

Няма как да избягаме от тази реалност, въпросът е да продължаваме напред. Няма да затваряме нищо. На места самите директори преценят дали да ограничат спектаклите. Има и заболели състави, заяви Боил Банов.

"Важното е да не спираме и да продължаваме напред. Подсигурени са театрите. Осигурени са буфери", потвърди той. 

"Помогнахме на свободни сектор. Има дългосрочна програма и ще позволи хората и следващата година да работят свободно. Помогнахме на всички много сериозно и дългосрочно", увери министърът.

Пред бТВ той коментира, че са взети сериозни мерки не просто за оцеляването, но и за развитието.

Министър Боил Банов разкри, че 28 милиона лева са допълнителните за културата. 25 милиона лева ще бъдат дадени само за кино индустрията. 

"Има си механизми, ясни начини за работа, за разпределение на парите", отбеляза той.

Боил Банов коментира, че отношенията му с бившия министър и настоящ председател на комисията по културата в парламента Вежди Рашидов са само работни. Преди дни Рашидов каза, че той е направил Банов министър, но в първите дни се е еманципирал. 

"Не мога да кажа, не съм в кухнята в тези взаимоотношения. Мен ме е назначил и премиерът Бойко Борисов. Аз водя ясни и категорични политики", отговори Банов на въпрос за коментара на Рашидов.