Главчев: Днес е голям ден в българската енергетика

Диверсификацията ще ни донесе надеждност и сигурност, заяви премиерът

Новини
16:50 - 29 Май 2024
1970
Главчев: Днес е голям ден в българската енергетика

Днес е много голям ден в българската енергетика. Току що пристигнахме с министъра на енергетиката от Козлодуй. Исторически факт е - 43 касети са заредени от Уестингхаус в петия блок на АЕЦ-а.

Това заяви в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев.

“Но това не са просто 43 касети, това е факт, че имаме диверсификация в енергетиката. Това означава поне три неща - надеждни доставки, енергийна сигурност и безопасност на експлоатацията. Диверсификацията означава избор. На нас се падна честта да финализираме един 20-годишен процес на първия етап. И за шести блок имаме подписан договор с Фраматом”, продължи той.

“Другото голямо събитие бе Пролетната сесия на парламентарната асамблея на НАТО. Тя обаче даде възможност на някои пак да покажат способностите си по хибридни атаки и дезинформация, и упорито се разпространи слуха, че България ще праща войници в Украйна. Самият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че не само за България, а въобще алиансът няма такива намерения и това не е обсъждано. Най-добрият начин да се борим с дезинформацията е да се съобщи истината”, каза Главчев. И призова, когато се види нещо "пикантно" по медиите, да се слуша официалната информация от институциите.

Трети проблем възникна днес. Той пак е с две годишна давност - парите за наводнението в Карлово. Вчера са пристигнали отчетите за първите 24 млн. лв. и становището на областния управител. Няма как да реагираме преди да видим какво се е случило с тези пари, но в максимално кратък порядък ще съберем междуведомствената комисия, каза още премиерът.