Главчев пак: Никой няма да изпраща български войници на украинския фронт

Никога не е обсъждана такава тема във формат НАТО или днес, увери служебният премиер

Новини
12:53 - 27 Май 2024
855
Главчев пак: Никой няма да изпраща български войници на украинския фронт

Темата за наши войници на украинския фронт е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тема във формат НАТО или днес. Нека да бъдат спокойни български граждани. Няма тема за изпращане на български войници в Украйна.

Това заяви министър-председателят на България Димитър Главчев, след срещата на четири очи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Премиерът уточни, че разговорът между двамата е бил за 20-годишното членство на България в НАТО и 17-годишното в Европейския съюз. „Стигнахме до общите изводи, че България е един надежден съюзник в НАТО и изпълнява своите задължения. Ще се спра и на Парламентарната асамблея, която приключва днес, на нея участват около 400 души, от които близо 200 са народни представители от 32 държави членки. Отделно има 25 участници, които са партньори на НАТО”, посочи той.

„Обсъдихме въпроса, че трябва да се върне значимостта на Западните Балкани, за която си спомняте през 2017 г. България беше лидер в процеса. Хубаво е, че се връща същата тема и трябва отново да бъде на тази висота”, каза Главчев.

Двамата лидери са дискутирали и въпросите по Черноморския регион и помощта за Украйна. „Хубавото, което каза Столтенберг беше, че с всички сили трябва да помагаме на Украйна, но

с мисълта НАТО да не бъде въвлечена в конфликта”, уточни българският премиер.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че се радва отново да бъде в София. „България е оценявана като надежден съюзник в НАТО. Високо оценяваме извършеното от страната по време на 20-те години членство по отношение колективната отбрана и споделената сигурност. Ще приемем сериозно задачата за подобряване на сигурността на Черноморския регион и Западните Балкани”, посочи той.

„Миналата година България увеличи разходите си за отбрана с близо 20% и сега достига насоката от 2% от БВП да бъде заделян за това перо. Това отново доказва надеждното партньорство”, подчерта генералният секретар на НАТО.