Главчев: Уволних зам.-шефа на ДАТО заради информация от службите

Служебният премиер работил с него и в Сметната палата

Новини
13:16 - 05 Юли 2024
3708
Главчев: Уволних зам.-шефа на ДАТО заради информация от службите

Информация от службите е причината за уволнението на заместник-председателя на Държавната агенция "Технически операции" Димитър Костов. 

Той бе освободен на 20 юни по предложение на служебния премиер Димитър Главчев по-малко от година след назначението си от кабинета на акад. Николай Денков.

Освобождението му обаче мина без мотиви, а със същата заповед на негово място бе назначен Емил Тодоров.

"Зам.-председателят, който освободих, преди това е бил директор по сигурността в Сметната палата, така че може да си представите, че сигурно имам основание да го освободя. Включително и информация от службите, която допълва моите впечатления по въпросното лице", обясни Главчев на депутатите днес по време на изслушване в парламента относно рокадите в службите през последните месеци. То бе поискано от Атанас Атанасов и групата на ПП-ДБ.

В началото Главчев направи изложение, в което описа промените. Тогава за Костов само каза, че е бил освободен по преценка на премиера.

На 19 юни бяха освободени членовете на Държавната комисия за сигурността на информацията и бе назначена нова комисия. Тя се състои от петима членове, включително председател и негов заместник, за срок от пет години. Членовете се назначават с решение на Министерския съвет по предложение на премиера. 

Главчев обясни, че мандатите на членовете Симеон Николов, Алекси Алексиев и Иво Великов са изтекли, а зам.-председателят е бил освободен с решение на Министерския съвет през февруари 2024 г. без да е определен нов. Председателят Цвятко Георгиев пък е назначен през 2022 г., който довършва мандата на предшественика си.

На 11 април бе освободен предсрочно зам.-шефът на ДАНС Петър Петров от "Промяната". В предложението за освобождаването му от шефа на агенцията било посочено, че "поведението си поставя под съмнение изискванията за спазване на принципите за политическа неутралност". Пламен Тончев написал, че политическата принадлежност на Петров и поведението му по-късно "целенасочено създаване на негативно обществено мнение, уронване на престижа на агенцията и дискредитиране на ръководството на ДАНС, както и обезсмисляне на резултатите от работата на структурните звена, което произтича от неспазване на субординацията и нарушение на вътрешноведомствените разпоредби, регламентиращи осъществяването на контакти с представител на политически партии".

Снимка: Агнес Методиева