Главчев в НС: Над 50 пожара са запалили 40 000 декара земя за седмица

Служебният премиер открива нов телефон за бедствията

Новини
11:27 - 17 Юли 2024
442
Главчев в НС: Над 50 пожара са запалили 40 000 декара земя за седмица

През последните дни държавата е изправена пред едно изключително сериозно природно бедствие - за сравнение от началото на годината в горските територии са избухнали над 260 пожара на площ над 60 хиляди декара, а само за последната седмица на територията на България са регистрирани над 50 пожара с обхват 40 хиляди декара, от които немалка част са върхови. Това заяви премиерът Димитър Главчев в парламента.

Ситуацията, макар и извънредна, макар и форсмажорна, е овладяна, заяви министър-председателят. Няма жертви, няма опасност за близките населени места в района на пожарите, добави той. Уверявам гражданите, че няма друга задача, която да се изпълнява с по-голяма степен на интензитет от тази, каза Главчев.

Служебният премиер заяви, че се открива нов спешен телефон във връзка с бедствията. 

Депутатите изслушват служебния министър-председател Димитър Главчев и служебните министри на вътрешните работи и на земеделието Калин Стоянов и Георги Тахов относно овладяването на започналите в края на миналата седмица пожари в страната и необходимите действия за отстраняване на последиците и подпомагане на пострадалите.