Главчев: Войната в Украйна налага евроинтеграцията да остане високо

Премиерът участва в Срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа"

Новини
19:43 - 09 Октомври 2024
1654
Главчев: Войната в Украйна налага евроинтеграцията да остане високо

Разширяването на ЕС е крайъгълен камък за мира и благоденствието сред народите на Европа. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти в Дубровник, съобщават от правителствената пресслужба.

Според него войната в Украйна налага европейската интеграция да остане високо в политическия дневен ред на Европейския съюз. Той изрази надежда, че Украйна ще запази своя импулс към европейска интеграция.

Министър-председателят подчерта, че България подкрепя Украйна в справедливата й кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право.

Главчев участва в Срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа". Форумът има за цел страните от региона да подкрепят Киев в борбата за свобода и мир. Това е третото поред издание на този формат на високо политическо равнище след срещите в Тирана през февруари и в Атина през август тази година.

В Дубровник беше приета съвместна декларация, отразяваща основните послания от срещата. Главчев посочи, че изразената от него позиция е стриктно съобразена с решенията на Народното събрание. Той добави, че страната ни ще подкрепя Украйна толкова колкото е необходимо, според нашите възможности.