Главният прокурор на Ню Йорк: Да, съдя измамниците от Nexo!

Титаничен скандал с българската компания за криптовалута набира скорост в САЩ, очаква се арест на бивш депутат

Новини
06:54 - 27 Септември 2022
11444
Главният прокурор на Ню Йорк: Да, съдя измамниците от Nexo!

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс публично обяви, че дава на съд българската компания за търговия с криптовалута Nexo заради грандиозна измама и подвеждане на инвеститори. Според Летисия Джеймс компанията, управлявана от бившия депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев, е подвела клиентите си, заблуждавайки ги, че е регистрирана за продажба на ценни книжа и стоки.

В публикация в Туитър Летисия Джеймс написа: „Съдя крипто платформата Nexo за това, че незаконно не успя да се регистрира и излъга за това инвеститорите си. Вместо да заблуждават жителите на Ню Йорк относно съответствието си със закона, крипто платформите трябва да се регистрират, за да работят точно като другите инвестиционни платформи“.

Часове преди изказването на Летисия Джеймс, осем американски щата – Ню Йорк, Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт, обявиха, че стартират разследване срещу Nexo и забраняват дейността на компанията.

Срещу Nexo се води разследване и от ФБР за измами в особено големи размери. Очаква се до седмици, а може би и до дни, да бъде поискано задържането на Антони Тренчев и неговия съдружник в Nexo Коста Кънчев.

Дружеството Nexo върти незаконната си дейност от България, макар да няма лиценз нито у нас, нито в Европейския съюз. До този момент от БНБ не са коментирали поради каква причина срещу компанията не са предприети разследващи действия и кой е допуснал дейността й у нас, особено след аналогичен скандал с измами за милиарди с криптовалута, извършвани от българката Ружа Игнатова и нейната OneCoin. Очаква се до дни от САЩ да поискат съдействие от българските власти по аферата Nexo.

Дружеството Nexo се ръководи от бившия депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и от Коста Кънчев, който е свързан с измамната благотворителна фондация "Хелп карма", уличена да отклонява милиони левове от дарения. Делото срещу "Хелп Карма" все още не е стартирало в съда, което е индикация, че главните действащи лица в аферата се ползват с чадър.

От Nexo твърдят, че управляват дигитални активи за $ 12 милиарда. През последните месеци ФБР разследва дейността на българската криптобанка заради данни за прикривана дупка в размер на над 4 милиарда долара от инвеститорите, заради незаконна финансова дейност – отпускане на кредити в замяна на обезпечение, както и заради сигнали за злоупотреби с ценните книжа и стоките на своите клиенти. Подобна понци схема беше приложена успешно в САЩ от Ружа Игнатова и криптопирамидата й OneCoin. Ружа Игнатова е в неизвестност от 5 г. и е включена в списъка на 10-те най-издирвани от ФБР лица.